E-Mail

info@artrock.se

 

Artiklar

 

 

 

 

Genesis 1970-1975: ”The Gabriel years”

av Karl-Göran Karlsson

 

Så kom den då till slut förra året – en box med alla fem skivor från Genesis genombrottsperiod med Polarprisvinnaren Peter Gabriel vid mikrofonen. Emotsedd av många trogna fans där en del också menar att denna period är Genesis glansperiod och att skivorna åren därefter är bra men inte alls lika engagerande och nyskapande. Själv tillhör jag denna grupp men med det undantaget att jag också rankar de två följande skivorna ”A trick of the tail” (1976) och ”Wind and wuthering” (1977) (och kanske möjligen även live-skivan ”Seconds out”) lika högt.

Boxen innehåller alltså följande fem skivor i nya om-mixade (”remastered”) versioner: ”Trespass” (1971), ”Nursery Cryme” (1972), ”Foxtrot” (1973), ”Selling England by the Pound” (1974) och ”The Lamb lies down on Broadway” (1975). Men inte nog med det: Varje skiva finns också representerad som en extra DVD Audio Disc som innehåller den om-mixade skivan i både Dolby Digital 24bit/48K version och i DTS 24bit/96K 5.1 Surround sound + en del video-snuttar, koncert-klipp och intervjuer. I tillägg till detta finns också dessutom en bonus CD (även den duplicerad som DVD Audio Disc) med en del extramaterial som inte givits ut tidigare. Totalt blir det alltså 14 CD-skivor i hela boxen! Det skall också sägas att bonus-CDn är inpackad i ett litet häfte med lite bildmaterial och texter om de olika skivorna och små intervjusnuttar med mer eller mindre kända personer runt omkring Genesis.

Värdet av denna recension kanske främst bör röra det extra-material som medföljer i boxen (vilket jag också kommer till längre fram i texten) eftersom innehållet i de klassiska skivorna redan är tämligen väl känt, i alla fall bland oss obotliga fans. Men jag måste ändå säga att det var en stor upplevelse att återigen få lyssna igenom plattorna. Det var ett tag sen sist och visst var det lite återseendets glädje men framförallt var det en fröjd att höra vilken ljudkvalitet som man nu har åstadkommit. Till och med efter att ha lagt över musiken i det komprimerade MP3-formatet framgår det vilket fantastiskt jobb Mike Rutherford och Tony Banks har gjort i om-mixningen av plattorna. Jag är också tämligen säker på att man faktiskt har lagt till (och kanske också dragit ifrån) små saker här och där på plattorna för man fick verkligen en annorlunda (och till övervägande del positiv) upplevelse av musiken. Jag kan inte sätta fingret på varje detalj här - jag har till exempel inte bemödat mig med att direkt göra en lyssnarjämförelse med vinyl-plattorna - men med tanke på hur många gånger man har lyssnat på de tidigare plattorna så är man nog rätt säker när man tycker att det finns förändringar. Men, som sagt, förändringarna är till alldeles övervägande delar positiva och förstärker lyssnarupplevelsen. En del av plattorna är till exempel gnistrande klara och mäktiga. Exempelvis ”Nursery Cryme” tyckte jag man har lyckats otroligt bra med (inte minst de fantastiska mellotron-ljudmattorna) liksom ”Foxtrot” och ”The Lamb”. Möjligen har man lyckats fila ner lite av soundet på inledningslåten på ”Selling England by the Pound” till det sämre men det är nog i stort sett det enda möjliga misstaget som jag kan märka. Så mitt råd till dig som funderar på att köpa till enstaka Genesis CD för att ersätta dina vinyl-alster är följande: Låt bli! Köp istället denna box! Du kommer aldrig mer att lyssna på dina gamla skivor. Dessutom kan det kännas tryggt inför framtiden att ha dessa skivor både som ordinära CD och som Audio DVD. Det borde göra dem lyssningsbara under många, många år framöver.

Bonus CDn med tidigare osläppt material innehåller först två studioinspelade låtar: ”Twilight Alehouse” (skriven före ”Trespass” men faktiskt inte inspelad förrän under ”Foxtrot”-inspelningarna) och ”Happy the Man” (inspelad strax efter ”Nursery Cryme”). Därefter följer inspelningar av låtar som bandet brukade spela på tidiga konserter men som aldrig resulterade i studioinspelningar. Inspelningarna gjordes för en radio show (BBC). Det allra sista spåret är demo-inspelningar för att medverka på soundtrack till en film om målaren Michael Jackson (BBC Art Film) – ett projekt som till slut aldrig blev av. Till bonus-materialet hör även en rätt trevlig litet texthäfte med bilder, lite intervjuer och introduktioner till materialet.

På en gång skall jag säga att det egentligen bara finns en låt som verkligen är en klassisk Genesis-låt så som vi har vant oss bland bonus-materialet: ”Twilight Alehouse”. För övrigt så har ni som lyssnare knappast missat något ur Genesis-repertoaren. Övriga verk här är mer intressanta som kuriosa och som små historiska detaljer (faktum är att det nästan är pinsamt dåligt bitvis). Men ”Twilight Alehouse” är ett lysande undantag (se även live-inspelningen av denna låt bland extra-materialet på DVDn av ”Foxtrot”). Låtens huvudtema är dock närmast plågsamt tungsint och en varning skall kanske utfärdas för den depressivt lagde. Den handlar om dyster ensamhet och hur övergiven man kan kännas sig i ungdomsåren vilket kan leda in i trösten hos diverse drycker. Verkligen ingen uppåt-låt men emotionellt mycket stark. Mycket bra sång av Peter Gabriel och härligt spel på orgeln av Tony Banks. Dessutom måste jag säga att på denna låt spelar Peter Gabriel flöjt på ett alldeles underbart sätt. På andra plattor finns också en del flöjtpartier men aldrig så vackra som här.

Däremot så lämnar det andra studioinspelade spåret ”Happy the Man” mig rätt så oberörd. En rätt så trivial låt och om jag inte visste att det var Genesis så skulle jag kunna tagit gift på att det var Cat Stevens som sjöng och spelade! Verkligen en låt i typisk Cat Stevens-stil. Intressant i detta sammanhang är att läsa i häftet att Peter Gabriel faktiskt just då hade spelat lite flöjt tillsammans med Cat Stevens så kopplingen är kanske inte så långsökt ändå. Lite intressant är ändå att notera att låt-titeln ändå tagits som namn på en amerikansk prog-rock grupp.

Övriga låtar bland bonusmaterialet är som sagt historiskt intressanta men ändå överlag undermåliga. Jag förstår att de aldrig blev officiellt utgivna låtar. På exempelvis låten ”Shepherd” sjunger Peter Gabriel alldeles otroligt dåligt. Han ursäktar sig också för detta i texthäftet men menar att övriga musiker spelar klanderfritt så att det av den anledningen är OK att släppa materialet. Jag är inte säker på att han har rätt. Men det är ändå intressant att i flera av styckena höra partier som sedan återkommer långt senare. Ett exempel är ”The Lamia” på ”Lamb”-plattan som alltså i stort sett skrevs redan under eller rent av före ”Trespass”-tiden! Rätt otroligt. Andra exempel är delar av ”Cinema Show” och ”The Fountain of Salmacis” som alltså också i huvudsak skrevs långt tidigare.

Men om nu inte bonus-DVDn egentligen ger så väldigt mycket så måste jag ändå till slut nämna det fantastiska extramaterialet på DVD-erna för varje enskild skiva. Där finns först och främst rejäla intervjuer inspelade i nutid med alla bandmedlemmar (!) om varje enskild platta. Bara det är ju fantastiskt att höra för ett äkta fan. Naturligtvis finns kanske mest intresse kring intervjun om ”The Lamb”-plattan där bakgrunden till Peter Gabriels avsked diskuteras. Sen finns även lite sekvenser från konserter och TV-inspelningar som ju också är mycket spännande att se. Här finns exempelvis några härliga exempel på alla de teatraliska upptåg som Peter Gabriel iscensatte på konserterna.

Som slutord måste jag säga att är du ett Genesis-fan så är det här ett riktigt måste-köp. En mer utförlig sammanställning om 70-talsfenomenet Genesis kan du inte hitta. Dessutom är som sagt kvaliteten rent tekniskt på skivorna helt fenomenal och beslutet att även skicka med DVD-Audio versioner medverkar säkert till att du kan använda materialet under många, många år framöver. Är du inte lika fanatisk så råder jag dig ändå att skaffa de skivor du anser vara bäst i deras nya om-mixade versioner. Vad jag förstår kan man beställa dem individuellt. För egen del är jag djupt imponerad och kan inte annat än att ge boxen högsta möjliga betyg.

(För de riktiga Genesis-nördarna väntar ännu en box framöver med alla live-inspelningar, det talas om upp till 10 CD-skivor!)

 

Högsta betyg:

 

Karl-Göran Karlsson