GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Awake - Illumination  (Lion Music)
1. Disbelief 
2. Retribution 
3. A crime of passion 
4. Choices in time 
5. Begin again 
6. The price you have to pay 
7. Dream within 
8. Illumination 
9. Forgiven now forever 
10. My last goodbye 
11. Shadows 

Simon Shedwell: Lead and backing vocals
Richard Hall: Lead/Rhythm/Acoustic guitars and vocals
Chris Le Mottee: Bass
Craig Burkitt: Keyboards and piano
Alex Townsend: Drums and percussion

 

Enligt pressreleasen: ”Räddare av den brittiska progmetalscenen.” Mycket stora ord som inte är lätta att leva upp till.

Awake startade redan 2000 under namnet Humanity med samma sättning som idag, förutom att man hade en gitarrist till vid namn Steve Wallace.  2003 utgavs debuten ”When silence calls” som fick genomgående mycket bra recensioner. Efter en Englandsturné och diverse festivalspelningar gick bolaget som gett ut skivan i konkurs, och bandets stod utan kontrakt och distribution.

Vid Bloodstock open air 2005 lärde man känna Tom S. Englund och Evergrey och när det så blev dags att spela in en ny platta så tillfrågades Tom ifall man fick spela in i hans Division One-studio. Det hela slutade med att Tom även producerade/mixade samt medverkade på bakgrundssång, samt att hans gitarrkollega ifrån Evergrey, Henrik Danhage medverkar på ett spår.

Hur låter då Awake??

Efter ett par genomlysningar kan jag bara konstatera att bandet på många sätt lever upp till de höga förväntningar som jag hade efter att ha läst pressreleasen, men som undertecknads hustru, samt 15-åriga dotter utbrast när de hörde Awake för första gången:

”Är det en ny Evergrey-platta du lyssnar på??”  Vi lyssnar nämligen mycket på Evergrey i vår familj så soundet kändes genast igen!!

Awake är på många sätt förvillande lika Evergrey i sitt musikutövande, komponerande och framförande.

Sångaren  Simon Shedwell har ett sätt att frasera som påminner mycket om Tom Englunds sångsätt och även röstmässigt ligger de inte så långt ifrån varandra. Musikaliskt ligger banden mycket nära varandra både vad gäller låtstruktur/komposition men även ljudmässigt, vilket kanske inte är så konstigt när det är Tom Englund som producerat och Arnold Lindberg som har varit tekniker.

Plattan börjar starkt med ”Disbelief” som har ett inledande riff som går igen i refrängen och som sätter sig direkt. Tungt och kraftfullt varvas på klassiskt Evergrey-manér med lite lugnare parti med snyggt gitarrsoloparti i stämmor för att sedan återkomma som en mycket medryckande refräng.. Klart ett av plattans starkaste spår.

Följande ”Retribution” fortsätter på samma sätt och är även den en favorit med ett lugnt lite laidback-parti med akustiska gitarrer och lite släpig sång.

På ”Choices of time” som inleds med snyggt synth-parti är likheterna banden emellan nästan skrämmande lika och detta är väl det enda negativa som finns att säga om plattan, och att det känns som om detta lika gärna kunde ha varit gjort av Evergrey.

På ”Begin again”, ”My last goodbye” och ”Forgiven now forever” drar man ner tempot betydligt och levererar mycket snygga melodier med känsliga harmonier och snygg sång och det är på sistnämnda låt som Henrik Danhage levererar ett skönt och känslofyllt gitarrsolo.

”Illuminations” är ett ganska varierat album som ger lyssnaren en ordentlig dos tung progmetall, snygga arrangemang, tekniskt kunnande från samtliga musiker + en ljudbild som är fyllig och kraftfull.

Som ni märker är undertecknad helt såld på både Evergrey och även Awake efter denna nya bekantskap, men behöver då progvärlden 2 så lika band??

Ja, varför inte då det är gjort på ett så högkvalitativt sätt som detta ändå är gjort, men jag hoppas ändå på att inför nästa släpp, att Awake har ”Odlat den egna mustaschen” lite mer och börjar hitta sin egen nisch inom genren.

 

Slutomdöme: 8,5/10

www.myspace.com/awakeuk 

 

Staffan Vässmar

 

 

 

 

 

       

   

 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©