GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Mercury Fang  - Ignition (Rivel Records)
01 Fly Away 
02 Run For You 
03 Crossfire 
04 Time To Sail Away 
05 Heading Out For Love 
06 Down The Drain 
07 By You 
08 Revelation 
09 On Fire 
10 Way Out Of Line 
11 She's Just Like The Devil 
12 Stand Your Ground 
Fredrik Glimbrand: Vocals/Guitars
Håkan Granat: Guitars/Backing vocals
Olle Bodén: Bass/Backing vocals
Jörgen Schelander: Keyboards/Backing vocals
Martin Larsson: Drums/Percussion

 

Stockholmsbandet Mercury Fang bildades i slutet av 2000-talet och har under åren bland annat turnerat ihop med Freak Kitchen, Big Elf och House of shakira, samt medverkat på Sweden rock festival 2001.

Debutplattan ”Liquid sunshine” släpptes 2003 och fick genomgående mycket bra recensioner och bandet fick i samband med detta släpp epitetet ”Whitesnake on steroids” vilket undertecknad tycker är en mycket passande beskrivning av hur bandet låter.

Nya plattan ”Ignition” är liksom debuten mixad av Pontus Norgren (Great King Rat, Talisman, Poodles), och han har lyckats få fram ett klart, starkt och mycket kraftfullt ”organiskt ljud” som verkligen gör gruppens sound rättvisa.

”Ignition” inleds med ösiga ”Fly away” som är en riktig ”rockare” med ett kraftfullt riff som gör låten till ett av plattans tyngsta spår. Den har dessutom en mycket medryckande refräng som sätter sig direkt. ”Run to you” startar i lugnt tempo med piano men övergår ganska omgående i ett skönt progressivt parti med lite sköna rytmer i ”baktakt”, för att sedan övergå i ett mer rakt ”flytande” versparti. Olle Bodén driver på rejält med basen och kraftfulla gitarrpartier backar upp en ny refräng som sätter sig.

”Crossfire” som börjar i snabbt tempo, men övergår i lite långsammare gitarriffande partier. Härligt bluesiga solon.

”Ignition ” är i första hand en gitarrplatta där utmärkte gitarristen Håkan Granat spelar alla komp/akustiska gitarrer. Solona delar han och sångaren Fredrik Glimbrand 50/50, vilket ger en bra variation åt solospelet eftersom de båda gitarristerna har ganska så olika spelstilar. Gitarrljudet är föredömligt ”fett” och tungt där så ska vara, för att i de lugnare partierna vara precis så variationsrikt som sig bör, för att ge varje låt en ”egen” karaktär och stil.  

”Time to sail away” är en ganska lugn och finstämd låt som emellanåt rockar loss ordentligt. Återigen skönt känslofyllda gitarrsolon ifrån Håkan och Fredrik gör den till ett av plattans starkaste spår.  Följande ”Heading out for love” börjar härligt tungt och progressivt för att sedan övergå i en ganska så melodiös lite rakare karaktär. Hade i början lite svårt för Fredriks sångröst som i vissa partier kan låta lite ansträngd och stereotyp, men tycker nu efter ett antal genomlyssningar att den har en egen karaktär och sätter en skön prägel på Mercury Fang:s musik.

”Down the drain” drar igång i högt tempo från första stund. Snyggt och intensivt spel från rytmsektionen där jag framförallt gillar Olles basspel som är både tungt och tekniskt drivet.

”By you” är ännu en melodiös men tung rockare som direkt sätter sig och som verkligen visar vilken bredd ”Mercury Fang” har på sina låtar. Allt från progressivt tekniskt drivet, till det lite lugnare melodiösa och dessutom kryddat av samtliga inblandades imponerande musikaliska kunnande. ”Revelation” börjar med ett tema i snabbt tempo som låter som om det vore lånat ifrån ”Mission impossible”, men övergår i ett långsammare tungt riffande. Klassisk hårdrock av hög kvalité. Stark refräng.

”On fire” röjer rejält från start och har ett medryckande riff som sedan övergår i ett lugnare parti med kvinnlig gästsång från Mathilda Grünberger.

”Way out of line” är en känslosam lite lugnare låt med härligt elpianospel. Jag får lite ”Los Angeles-vibbar” när jag lyssnar på detta spår, både vad gäller instrumentering, men även vad gäller känsla och inlevelse. ”She´s just like the devil” är undertecknads personliga favorit på plattan med mycket medryckande riffande plus härligt gitarrsolospel. Återigen en refräng som går direkt in i ”musiknerven”.

Sista spåret ”Stand your ground” har ett skönt gungande basdriv som bär upp låten vilken annars är lite sökande i karaktären, men som i refrängen rockar loss rejält.

 

Som avslutning kan jag bara konstatera att Mercury Fang – ”Ignition” är en av detta årets roligaste nya bekantskaper, och att killarna i bandet har skapat en mycket högkvalitativ platta med stor musikalisk variation.

 

Kolla in hemsida för ljud och livespår: 

www.mercuryfang.com        

www.myspace.com/mercuryfang

 

Slutomdöme: 8/10

 

Staffan Vässmar

 

 

 

 

 

       

   

   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©