GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Vendetta - Tyranny of minority (Lion Music)
1.Archangel 
2.Generation kill 
3.I executioner 
4.Doorways of the mind 
5.Golden boy 
6.Red skies
7.Plastic god
8.Bones to dust
9.Lost cause
10.All fall down
11.No safe hole
12.Window of the soul
Edward Box: Guitar and vocals
Pete Thompson: Guitar
Gary Foalle: Bass
Chris Higgins: Drums (live)
Mick Robson: Drums (cd:n)

 

Vendetta bildades tidigt 2006 av gitarristen och sångaren Edward Box, som sedan tidigare hade gjort sig ett namn som en tekniskt skicklig gitarrist, med 2 soloplattor innanför västen, även de utgivna av Lion Music. Box bildade bandet för att bredda sin musikaliska bas samt för att återgå till rötterna av sin besatthet, nämligen traditionell hårdrock.

I pressreleasen står det:

”Tyranny of minority” is the type of album you have blasting before you go out on a friday night. It´s the perfect way to get your metal weekend started.  Tycker dock att man tagit i lite väl mycket i det omdömet.

Visst handlar det här om skickliga musiker och om klassisk hårdrock med en del progressiva inslag. Låtarna håller en ganska så hyfsat hög kvalité och är ganska så varierade när det gäller tempo och intensitet, men jag får hela tiden känslan av ”att detta har jag hört många gånger förut”.  Vendetta har enligt min mening inget eget att komma med, utan allt känns bara som upprepningar av redan gjorda låtar. Alla låtar på plattan är skrivna av Edward Box och det finns inget direkt negativt att säga om själva låtarna, framförandet, eller produktionen heller för den delen, som även den sköts av bland annat Mr. Box. Plattan har ett snyggt och kraftfullt ljud som mycket väl lämpar sig för att ”ösas” på full volym medan man drar i sig ett antal pilsner inför kvällens kommande aktiviteter och det är väl i detta sammanhang som ”Tyranny of minority” lämpar sig bäst. För egen del tycker jag att plattan är ganska ointressant eftersom jag hela tiden får ”vibbar” av andra och ofta mycket bättre plattor. I låten ”Bones to dust” har man dessutom ”snott, fått, haft, ärvt, lånat” själva refrängen från ”Black Sabbaths” sagolika låt ”Heaven and hell”. Fy skäms, killar!!

Gitarrsolopartierna delas ganska lika mellan Edward och andre gitarristen Pete Thompson och håller helt ok intressefaktor både tekniskt och känslomässigt. Sången låter däremot lite vek för att riktigt matcha det i övrigt ganska tunga sound som bandet trots allt har. Det blir lite väl mycket ”Bon Jovi” över det, om ni förstår vad jag menar. En aning förpubertalt, med andra ord.

Som avslutning kan jag bara konstatera att ”Tyranny of minority” ingalunda är någon dålig platta, utan att den tyvärr inte riktigt lever upp till de förebilder som så tydligt lyser igenom i musiken, som till exempel ”Judas Priest”, ”Ufo” mfl. Som partyplatta, att sätta fart på stämningen med är den helt ok, men även där har jag intressantare alster att ta till för att komma i stämning.

www.vendetta-theband.com

www.myspace.com/nosafehole

 

Slutomdöme: 4/10

 

Staffan Vässmar

 

 

 

 

       

   

   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©