GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Nightwish - Dark Passion Play (Nuclear Blast)
1. The Poet and the Pendulum 
2. Bye Bye beautiful 
3. Amaranth 
4. Cadence Of Her Last Breath 
5. Master Passion Greed 
6. Eva 
7. Sahara 
8. Whoever Brings The Night 
9. For The Heart I Once Had 
10. The Islander 
11. Last Of The Wilds 
12. 7 DaysTo The Wolves 
13. Meadows Of Heaven 

 

Låt oss börja med att konstatera att ”Dark Passion Play” är det absolut bästa album Nightwish någonsin gjort! Det är häpnadsväckande bra orkesterarrangemang och här bjuds extra mycket av precis allting; tung metal, symfoniorkestrar, körer, ylande gitarrer, olika musikstilar, soft mot hårt, lågmält mot bombastiskt storvulet! Vad nu än bandets musikaliska diktator, Tuomas Holopainen, haft för sej sedan förra plattan, så har han utvecklats otroligt mycket! Så långt kan det bara bli full pott i betyget!

Men hur är det nu med nya sångerskan, svenska Anette Olzon? Kan hon axla manteln efter sparkade Tarja? Jag kan faktiskt inte riktigt bestämma mej när det gäller det. Hon sjunger inte opera, utan ”vanligt”. Kanske ett mycket medvetet val från bandets sida för att göra sej kvitt allt som har med Tarja att göra. Anettes stämma är ljus, klar och stark och funkar på det stora hela bra i låtarna. Men, i mitt tycke, har hon mer en ”schlagerröst” än den breda och varierade röst som Nightwish nu kräver för att riktigt bli ”pricken över i” i de komplexa arrangemangen. Å andra sidan är det här hennes första album. När hon fått ”växa in” i bandet lite mer kanske det också avspeglar sej mer i rösten.

Mina personliga favoriter är just nu den akustiska, folkvisebetonade ”The Islander”, där Marco Hietalas & Anettes röster verkligen ”gifter sej” med varandra på bästa tänkbara sätt. Och så givetvis de härligt ”feta” trombonerna precis i slutet av ”Master Passion Greed”! Underbart!

 

Nightwishs egen hemsida hittar du här: http://www.nightwish.com

www.myspace.com/nightwish

 

Betyg: 9/10

 

Maria A.

 

 

 

 

 
 

       

   

   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©