GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Darksun - The dark side (Metal Heaven)
1 Invocation
2 The dark side
3 A hero reborn
4 Blood brother
5 Prisoners of fate
6 Echoes of the past
7 Elegy
part I Confrontation
part II Light between the darkness
part III Agony
8 Legend

 

Gruppen bildades 2002 efter splittringen av bandet ”Northwind” vilka hann sälja ca 12.000 ex av deras två album. ”Darksun” har nu släppt ”El Legado” 2004 och ”El Lado Oscuro” 2006  varav det sista nu då är släppt på Engelska vilken innan bara funnits på hemspråket Spanska.

För mig tidigare okända Darksun har enligt uppgift fått genomgående mer eller mindre bra recensioner. Gruppen har jobbat med folk som teknikern Ingo Ckavkovski” (Rage) och studio gubben Achim Köhler (Primal fear, Sinner). På sista skivan mixade Denis Ward (Angra, Silent force, Pink cream 69) och producerade sången gjorde Lars Ratz (Metalium).

Darksun har även varit med och samarbetat på Rage`s  album ”speak of the dead” där dom gjort en version på Spanska på låten ”Full moon” fast då istället med titeln ”La Luna Reine” som lagts som ett bonusspår.

Detta är första släppet som inte enbart är gjord på hemspråket, på spåret ”Prisonors of rage” har de också fått hjälp av Peavy Wagner från Rage. På cd finns förutom låtmaterialet en ”making of” video, livesnuttar och annat smått och gott. Musiken kan nog beskrivas som Melodisk power/ progmetal fast fokus ligger väl inte direkt i första hand på det proggiga.

När jag först såg skivan trodde jag att det var dom tyska ”Dark Suns” som var förband till ”Pain of Salvation” på Sticky Fingers, så var nu inte fallet. Första lyssningen gav ett rätt så bra intryck men allteftersom ett mera intensivare dito tilltog kom tyvärr flera brister fram till dager. Den har ibland riktigt starka bitar i form riff, melodislingor och sång dito. Likaså kan sångaren ta ordentligt höga toner liknade en tidig Geoeff Tate. Men stundtals låter det bara illa. Konstigt hur det ibland kan vara riktigt bra för att senare bara plana ut i ett ”Vad tusan är det här” ?? Ibland känns dom ordentligt otajta, överdrivet pompösa och de episka stråk arrangemangen vill inte riktigt passa in för att i nästa stund få till det riktigt bra med ståpäls som resultat. Det skall väl också nämnas att det helt klart märks att Engelska inte är deras huvudspåk, det kan till och med ibland bli lite svårt att höra vad som framförs.

Ett ojämnt album som borde kunna bli så mycket bättre med lite mer jobb.

 

www.darksunweb.com/

www.myspace.com/darksunband

 

Betyg 6/10

 

Niklas Johansson

 

 

 

 

       

   

   
 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©