GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Witchcraft – The Alchemist (Rise Above Records)
1. Walk Between The Lines
2. If Crimson Was Your Colour
3. Leva
4. Hey Doctor
5. Samaritan Burden
6. Remembered
7. The Alchemist, part 1-3

 

År 2000 grundades detta band av Magnus Pelander, sångare och gitarrist. Tidigare album är Witchcraft ( 2004) och Firewood ( 2005). Själv har jag inte hört nåt tidigare med dem men enligt promomaterialet var bandet under sitt tidigare skede mer doomorienterat.

Det finns många band som idag hyllar det tidiga ( och underbara) 70-talet i både sound och musik. Sådana vibbar finns i Witchcrafts musik men jag tycker mig framför allt höra influenser från sent 60-tal. Texterna är fyllda av mystik utan att vara direkt fantasybetonad. (Detta är ju för övrigt uttjatat av diverse progmetal-band.) Nej, det är mer shaman-aktigt. Vet inte om det är språket eller sångstilen som gör att jag ofta kommer att tänka på Jim Morrison och The Doors.

Musiken är aldrig speciellt tung utan har en lite lättare och luftigare klang. Även om det inte är jättesnirkligt så faller det inom progressivemusik i ett lite vidare perspektiv. Fast på låten ”Hey Doctor” är dock tongångarna betydligt mörkare. När frasen ”…behind the wall of sleep…” nämns så fattar nog de flesta vilka som hyllas. Och visst, låten skulle mycket väl kunna vara nåt från Sabbaths första platta. Snyggt! Sista låten, som heter The Alchemist, är ett tredelat längre stycke som innehåller både taktändringar och längre instrumentala partier.

Pelanders röst är ren och ganska originell. I sina bästa stunder låter det riktigt bra men då och då verkar han irra lite bland tonerna, som om melodierna inte är till 100% uttänkta. Ljudproduktionen kunde också slipats lite på. Men totalt sett en helt OK platta.

Var det förresten nån som undrade vart Abramis Bramas trummis Jansson tog vägen?  Ni kan sluta leta nu. Han sköter batteriavdelningen här.

 

 

Betyg: 6/10

 

Dennis Jacobsson

 

 

 

 

       

   

   
 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©