GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Winger - Live Cd/Dvd (Frontiers Records)
1. Blind revolution mad 
2. Loosen up 
3. Easy come easy go 
4. Your great escape 
5. Down incognito 
6. Rainbow in the rose 
7. Generica 
8. Junk yard dog 
9. Right up ahead 
10. Reb's guitar solo 
11. You are the saint, I'm the sinner 
12. Rod's drum solo 
13. Headed for a heartbreak 
14. Can't get enough 
15. Seventeen 
16. Who's the one 
17. Miles away 
18. Madalaine 
19. Blue suede shoes 

 

Efter att ha gjort ett uppehåll på 13 år kom klassiskt melodiösa hårdrockbandet Winger med en mycket stark comebackplatta hösten 2006, och som man nu följer upp med ett verk inspelat under deras återföreningsturne i USA tidigare i år.

Bandet är nästan samma som på senaste albumet ”IV”, med undantag av Cenk Eroglu, som inte medverkar på turnén.

Kip Winger – Sång, bas, akustisk gitarr och keyboards. 
Reb Beach – Gitarr, sång, munspel. 
John Roth – Gitarr, sång.
Rod Morgenstern – Trummor, slagverk.

Cd:n / Dvd:n är enligt pressreleasen bandets första liveutgåva vilket jag starkt betvivlar då jag hittade uppgifter / cover på en livedvd inspelad i Tokyo 1991. Oavsett vilket är det nu utgivna alstret ett utmärkt livedokument som bevisar att Winger fungerar grymt bra även som liveband.

Bandet har genom åren skrivit många mycket bra låtar inom genren melodisk hårdrock och dessa har live fått en tyngd som kommer fram på ett helt annat sätt än i studioversionerna, och dessutom lirar bandet grymt tight vilket inte är konstigt med ett sådant gäng musiker i bandet.

Musikaliskt bjuds lyssnaren / tittaren på en nästan 2 timmar lång resa genom Wingers låtkavalkad, med en bra blandning av ”gamla” hits och material från senaste plattan, och jag tycker att framförallt det nyare materialet kommer bäst till sin rätt, men det kan ju bero på att de känns lite mer ”up to date” än de gamla låtarna, då det trots allt har hunnit gå ett antal år sedan de utgavs. Dock är ett av plattans absoluta höjdarspår den klassiska ”Rainbow in a rose”, från bandets andra platta, och denna låt har väldigt mycket Toto över sig, vilket även gäller för spåret ”Headed for a heartbreak” som även det hör till favoriterna.

Genomgående har som sagt låtarna en rejäl tyngd vilket ger en härlig livekänsla och närvaro från bandet och gitarrister Beach och Roth delar broderligt på såväl komp/solojobbet, men den starkast lysande stjärnan är utan tvivel Reb Beach som även levererar ett eget soloparti med mängder av finess och teknik. Trummis Rod Morgenstein levererar även han ett trumsolo av klass.

Tycker även att man som i låten ”Generica” har en lekfullhet och glatt humör i spelet då man i slutet går lös i riktigt progressiva jamavsnitt vilket undertecknad uppskattar å det grövsta.

Dvd:n som är filmad med 10 kameror ger verket en helt rättvis bild av vad som händer på scenen. Då jag först lyssnade in mig på cd:n innan jag tog tag i Dvd:n, fick albumet en helt ny dimension och då menar jag enbart positivt. Produktionsmässigt är både cd/dvd av ypperlig kvalité med ett tight organiskt liveljud med lagom balans mellan instrumenten. Klippningen är också snyggt och smakfullt gjord utan en massa snabba glidningar mellan kamerorna. Dock är extramaterialet inget att hänga i julgranen precis, och består enbart av ett fotogalleri av både gamla och lite nyare bilder, samt en filmsekvens från soundcheck som man lätt hade klarat sig utan.

På det hela taget är dessa utgåvor ett ”måste” för alla älskare av melodisk hårdrock och framförallt dvd:n rekommenderas starkt. Cd och Dvd säljs endast i separata utgåvor vilket kan tyckas lite synd.

Kolla även upp bandets backkatalog:

 

  1. Winger – 1988
  2. In the heart of the young – 1990
  3. Pull -1993
  4. The very best of winger – 2001
  5. IV - 2006

 

www.myspace.com/wingertheband

 

Slutomdöme: 8/10

 

Staffan Vässmar

 

 

 

 

 

       

   

   
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©