GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Burning Point - Burned down the enemy (Metal heaven)   
1.Parasite
2.Heart of gold
3.Dawn of the ancient war
4.Hell awaits
5.From the beginning of it all
6.Icebound
7.Deciever
8.Eye for an eye
9.To hell and back
10.Against the madness of time
11.Burned down the enemy

 

3:e plattan från dessa finska musiker under namnet Burning Point, inom genren melodisk metal. Bandet bildades 1999 och släppte 2001 debutplattan “Salvation by fire”, och 2003 kom uppföljaren “Feeding the flames”. Efter diverse skivbolagsbråk som stannade upp karriären, har man ändå spelat på lite större festivaler som Tuska Metal och Sweden Rock Festival.

Bandet som är en ny bekantskap för mig, har blandat till en skön mix av traditionell powermetal, varvat med mer episka partier, dessutom kryddat med en lite större tyngd och brutalitet än vad som vanligtvis är brukligt. Rejält tungt emellanåt för att i nästa innehålla bombastiska partier med snygga keyboardslingor. Allt extra tillspetsat med lite sedvanligt dubbeltramp.

Parasite som inleder plattan blev snart favorit bland ett antal mycket starka spår. Bandet består av idel grymma musiker där framförallt gitarrerna är framträdande i ljudbilden, men även keyboards är smakfullt spelat och ligger lagom långt fram i ljudbilden utan att ta bort tyngden i låtarna. Pete Ahonen är inte bara en duktig gitarrist utan är även en fantastisk sångare. Influenser ifrån Yngwie, Edguy, Masterplan mfl. är ganska tydliga utan att bli störande, utan borgar snarare för en hög kvalité på samtliga spår, som för övrigt är omväxlande vad gäller både tempo och låtstruktur.

Burning Point: 
Pete Ahonen Sång, gitarr, bas
Pekka Kolivuori Gitarr
Jussi Ontero Keyboard
Jari Kaiponen Trummor


Slutomdöme: 7/10

Staffan Vässmar  

       

   

 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©