GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

   
A.C.T – Todays Report ”Special Edition” (InsideOut Music)
A.C.T – Imaginary Friends ”Special Edition” (InsideOut Music) 
A.C.T – Last Epic ”Special Edition” (InsideOut Music)
 
A.C.T – Todays Report ”Special Edition”

01. Abandoned World 
02. The Wandering
03. Waltz with Mother Nature
04. Why Bother
05. Today‘s Report
06. Welcome
07. Cat Eyes
08. The Chase
09. Foreplay
10. Piece of Meat
11. Tinnitus
12. Lord of Lies
13. Emelie (Ms. Amnesia)
14. Insomniac 
15. Concluding Speech
16. Grandpa phone home (bonus track)
17. New age Polka (bonus track)
18. Welcome (bonus live multimedia video) 

 

A.C.T – Imaginary Friends ”Special Edition”

1. Take It Easy 
2. Hippest Flop 
3. A Supposed Tour 
4. Biggest Mistake 
5. Imaginary Friends 
6. She / Male

Relationship (The Long One) 
7. At The Altar 
8. Svetlana 
9. No Perspective     
10. Second Thoughts 
11. Mr Unfaithful 
12. Gamophobia 
13. Little Beauty 
14. And They Lived Happily Ever After 
15.Mouse In A Maze (Bonus Track)
16.The Making Of Imaginary Friends, CD-Rom

 

A.C.T – Last Epic ”Special Edition”

01. Intro
02. Wailings from a Building 
03. Mr. Landlord
04. Torn by a Phrase 
05. Ted‘s Ballad
06. Dance of Mr. Gumble
07. Wake Up
08. Manipulator
09. A Loaded Situation
10. The Observer
11. The Cause
12. The Effect 
13. Summary
14. Outro
15. Ted‘s Ballad Demo (bonus track)
16. Summary Demo (bonus track)
17. Mr.Landlord Demo (bonus track)
18. String medley (bonus track)

 

 

Med nya bolaget InsideOut Music släpper A.C.T  sina tre första studioalbum snyggt förpackade i ”special edition” utgåva med diverse bonusspår.

A.C.T – Todays Report ”Special Edition” (InsideOut Music)

1999 när debutplattan kom slog den helt knock på mig med sin härliga blandning av mina 70-tals favoriter Queen. Saga, 10 CC med flera. A.C.T blandar allt i en lekfull anda med en del modernare tyngre takter. Deras adelsmärke är nog ändå alla underbara taktbyten, stämmor och starka refränger. Titelspåret hör till favoriterna på plattan med sina Saga vibbar och det fantastiska instrumentala samarbetet gitarr, bas och keyboards av herrarna Andersson, Asp och Sahlin. En styrka som få andra grupper besitter är hur lätt de får det svåra att låta. Gruppen använder sig ju av rätt så komplicerade turer i sina låtar vilket styrks av en kommentar jag fick efter en konsert av en skicklig bassist och vän, ”dom gör det inte lätt för sig när de spelar allt så där komplicerat”.

Två bonusspår ”Grandpa Phone Home”, ”New Age Polka” och en live video ”Welcome”  från vår egen (Garf`s) festival i Slottsskogen 2005. De båda bonuslåtarna har ej tidigare släppts för den Europeiska marknaden.

Första utgåvan har varit slut bra tag nu så här finns chansen för er som missat en debut som heter duga.

8/10

 

A.C.T – Imaginary Friends ”Special Edition” (InsideOut Music)

Det var meningen att detta andra album skulle bli mer lättillgänglig både musikaliskt och inspelningsmässigt (se medföljande video) men den visade sig ändå bli mer komplicerad än sin föregångare. Låtmaterialet känns också något starkare än på debuten även om den inte riktigt når helheten som återfinns på efterföljande Last Epic albumet. Gruppens styrka med sitt breda register och skickliga utsvävningar kan sammanfattas med frekvensen ”Svetlana” som sedan följs av de två korta övergångsalstren ”No Perspective” och ”Second Throughts” varvid ”Gamophobia” tar vid. 

Trumslagare Tomas Erlandssons sista bidrag till A.C.T är den finstämda låten Catherine (hidden track) som göms efter avslutande ”And They Lived Happily Ever After”. Extramaterialet är samma som på förra bolagets Imaginary Friends ”Special Edition” släpp. En platta som definitivt bör inhandlas om du tycker om debuten.

En miss är det väl ändå från InsideOut när de har skriver att  ”Catherine” är bonusspår när det spelas Saga covern ”Mouse In A Maze”. Låtskrivaren till ”Catherine” verkar också vara fel i booklet. Annars är skivan lika snyggt förpackad som de övriga ”Special Edition” utgivningarna.

8/10

 

A.C.T – Last Epic ”Special Edition” (InsideOut Music)

Tredje släppet och första med den tungt trummande Thomas Lejon bakom pukorna. På denna konceptskapelse som handlar om ett hyreshus och dess boende får de progressiva lite hårdare takterna större plats som på de instrumentala ”Dance of Mr.Gumble” och ”A Loaded Situation”. Här finns naturligtvis också det lekfulla kvar och all annan blandning som A.C.T står för. 

Många starka spår av varierad längd pryder som exempelvis den helsköna ”The Effect” med alla sina finurliga övergångar, här gästar även en kvinnlig vokalist. Det mer trallvänliga ges också utrymme där ”Mr Landlord” företräder ett riktigt bra sådant. Det instrumentala introt på ”Torn By Phrase” gungar på bra liksom det gör framför scenkanten när den där spelas.

Bonusspåren här är de tre demoversionerna av ”Ted`s ballad”, ”Summary” och ”Mr. Landlord” vilka nog mest är intressant för den inbitne fansen. Även en instumental Medley ”String Medley” där vi får klassiska varianter av A.C.T ger oss en annan dimension av gruppens musik.

8,5/10

Conny Myrberg

       

   

 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©