GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Redemption – The origins of ruin (InsideOut Music)  
1. The suffocating silence 
2. Bleed me dry 
3. The death of faith and reason 
4. Memory 
5. The origins of ruin 
6. Man of glass 
7. Blind my eyes   
8. Used to be 
9. Fall on you

 

Amerikanska progmetal bandet “Redemption” som hittills har släppt två skivor men då på mindre bolag i  USA, dessa har nu fått ett större världsomfattande kontrakt med InsideOut Music. Med på nya albumet har ”Redemption” fått ett tillskott av ingen mindre än ”Fates Warning” sångaren Ray Alder som nu också blir bandets andra ansikte utåt, då tillsammans med Nicolas Van Dyk gitarr/keyboard.

Till skillnad från 2003 års konceptskiva och 2005 års album vilket var ett sammanhängande tema i fyra delar, så är detta ett mer ”friare” låtbaserat verk som bland annat handlar om människans svagheter och bristande kommunikation. Skaparen av bandet Nicolas van Dyk själv beskriver musiken som en mix av beståndsdelar från proggens komplexa riff och power metalens dynamik, fart och ”dubbelkaggar”.

Här hör man också helt klart att Ray Alder nu är med i bandet. Han har en rätt speciell stil med sitt lite ”släpiga” utdragna och ”hängiga” sätt att sjunga på vilket jag starkt gillar.

”The origins of ruin” är en mycket underhållande skiva som kan kräva lite av lyssnaren. Jag tycker man kan höra likheter med band såväl som Evergrey och Cloudscape, vilket är fina betyg i mina ”proggmetal hårdrocks öron”. Produktionen håller också hög klass. En detalj som förnöjer är den inte direkt höga men ”smättigt” sköna virveln.

En skiva som med all säkerhet kommer att spelas många gånger i detta hem. Mina favoriter är ”The death of faith and reason”, ”Memory”  och “The Origins of ruin” som är en helt underbar ballad i bästa Queensrÿche anda. Och sist men inte minst “Used to be”.

Betyg:9/10  

www.myspace.com/thebandredemption  

 

Niklas Johansson  

       

   

 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©