GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

The Ladder  - Sacred (Escape Music)  
Body & soul 
Sacred
Something to believe in
All of my life
Believe in me
Run to you
Here I am
Sea of love
Make a wish
Mean streets
Abandoned

 

1986 kom en fantastisk platta inom genren AOR / melodisk rock, nämligen ”Indiscreet”med bandet FM. Naturbegåvningen / multiinstrumentalisten med den fantastiska rösten var Steve Overland. Under nästan ett decennium släppte FM ett antal klassiska album inom genren, innan bandet lades ner 1995.

Steve har dock fortsatt med olika bandkonstellationer under åren och 2004 kom debutplattan med The Ladder, betitlad ”Future miracles”. Plattan väckte stor uppståndelse och ansågs av många att vara 2004 års bästa platta. För många gamla FM-fans var lyckan fullständig då flera av låtarna var alster som skrivits redan under Fm-tiden men av olika anledningar inte kommit med på plattorna. Med i The Ladder finns även Pete Jupp och Bob Skeat ifrån den klassiska FM-sättningen.

Nu är det dags för uppföljaren till succedebuten vilket sällan är en lätt uppgift. Sedan debuten har man bytt gitarrist ifrån välkände Vinny Burns (ex. Ten) till kanske inte fullt så kände österrikaren Gerhard Pichler. Bytet har dock inte inneburit något nerköp då Gerhards gitarrspel är både variationsrikt och nyanserat med en stor känsla för melodi i solona, men med en tyngd som ger plattan en lite extra krydda.

”Sacred” som nya alstret är kallat är ett mycket variationsrikt verk som innehåller det mesta av det som melodisk rock / AOR bör innehålla. Här finns allt ifrån smäktande ballader till betydligt tyngre låtar men där ändå melodi och känsla står i centrum och dessutom med mycket starka refänger. Ingen älskare av Fm och andra klassiska band inom genren lär bli besvikna på nya plattan. Speltekniskt håller musikerna en hög kvalite´ med ett skönt sväng där det emellanåt blir riktigt tungt.

Låtarna håller en jämn och hög kvalite´ och ska några enstaka spår framhållas så får det bli inledande ”Body & soul” och titelspåret ”Sacred” samt avslutande ”Abandoned” vilka undertecknad tycker sticker ut lite extra.

Plattan är producerad av Steve Overland och Pete Jupp och ljudbilden känns ibland lite ”instängd” och det drar ner slutbetyget lite vilket är synd då plattan är en av de mer intressanta som släppts inom genren så här långt i år.

The Ladder: 
Steve Overland: Vocals 
Pete Jupp: Drums             
Bob Skeat: Bass
Gerhard Pichler: Guitars

 

Slutomdöme: 7,5/10

Staffan Vässmar

       

   

 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©