GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Devin Townsend – Ziltoid the Omniscient (InsideOut Music)
1. ZTO (1:17)
2. By Your Command (8:09) 
3. Ziltoidia Attaxx! (3:42)
4. Solar Winds (9:46)
5. Hyperdrive (3:47) 
6. N9 (5:30) 
7. Planet Smasher (5:45) 
8. Omnidimensional Creator (0:48)
9. Color Your World (9:44)
10. The Greys (4:15)
11. Tall Latté (1:03) 

 

Herr Devin brukar beröra de flesta vare sig det är av positiv eller negativ karaktär, här kommer i alla fall hans första riktiga soloalbum där alla instrument och sånginsatser kommer från Townsend själv. Till sin hjälp har han haft Tomas Haakes (Meshuggah) trumprogram ”Drumkit From Hell” vilket här programmerats till fullo så en novis som undertecknad inte hör skillnaden från en livs levande pukslagare. 

Historien kretsar kring en viss rymdvarelse vid namn Ziltoid som söker efter den ultimata svarta kopp kaffe som existerar (enligt Townsend själv ”nät-intervju” är handlingen lite av en parodi om honom själv). Historien kan säkert tolkas på många sett men görs nog bäst med glimten i ögat, se och hör en del om Ziltoid på plattans Myspace. 

Vi har haft några tidigare science fiction koncept med ”War of the worlds” och David Bowies ”Ziggy Stardust”, nu får vi en i metalrockens tecken. Det har ju funnits en del geniala musikaktörer som verkar i gränslandet till det lite galna som Pink Floyds Roger Waters. En del liknelser från Pink Floyd kan även höras på denna platta. Rockopera är ett annat inslag som slår en vid lyssnandet där pampiga partier med stämsång blandas med riktigt hårda akter där growl och dubbeltramp dominerar. Det finns nog ingen som behärskar alla sångsätt och instrumentala inriktningar som Devin Townsend. En berättarröst (Townsend) binder ihop det hela till en sammanhängande historia. 

Nu är förmodligen detta sista produktionen från artisten Townsend för en överskådlig framtid, läste på nätet i en intervju där Devin förklarade att han känner sig helt utbränd med allt turnerande och artisteri. Det som nu hägrade i första hand var bakom producentstolen till andra grupper och musiker.  

Galet eller genialt så är detta ett befriande skivsläpp från alla genrebetonande mallar.

http://www.myspace.com/ziltoidtheomniscient

9/10

Conny Myrberg

 

 

       

   

 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©