GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

PLANET X – Quantum (InsideOut Music)
1. Alien hip hop 
2. Desert girl 
3. Matrix gate 
4. The thinking stone 
5. Space foam 
6. Poland 
7. Snuff 
8. Kingdom of dreams 
9. Quantum factor 

 

Derek Sherinians projekt med parhästen och trummannen Virgil Donati har nu fem år efter förra släppet ”MoonBabies” nått pressarna med nytt material. Det som gäller är instrumental metal med fusion och progressiva inslag som binds ihop av mer melodiska avsnitt. Inledningsvis presenteras lite funky stil med jazzutspel som toppas med njutbar sologitarrslinga, visst har jag hört talas om sk. baktakter men det som stundtals levereras här är riktigt ”crazy” och definitivt ingen vanlig fyrtakt, fungerar gör det på något underligt sätt ändå. Det är inte för inte som dessa så skickliga musiker strålat samman.

Med sig har herrarna även gitarristerna Brett Garsed och Allan Holdsworth plus basmännen Jimmy Johnson och Rufus Philpot. Det kan nog sägas med en gång att musiken på Quantum tillhör inte den mest lättlyssnade och kräver också en del från lyssnaren. Här leks det , improviseras och svängarna tas ut på ett mångfaldigt och imponerande sett. När man hör namnet Derek Sherinian tänker nog de flesta på Dream Theater som han också spelade med, progressive metal i just DT stil kommer också i avslutande ”Quantum factor”.

Ett skickligt instrumentalt spel utöver det ordinära levereras som med all säkerhet de flesta ”vanliga” musiker skulle önska att kunna spela. För lekmannen kanske det är i mesta laget ändå.

7,5/10

Conny Myrberg

 

       

   

 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©