GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Black Majesty – Tomorrowland (Limb music)
Forever damned
Into the black
Evil in your eyes
Tomorrowland
Soldier of fortune
Bleeding world
Faces of war
Wings to fly
Another dawn
Scars

 

 

När man tänker på power metal så tänker man kanske inte i första hand på band från Australien, men därifrån kommer faktiskt bandet Black Majesty. Debuten ”Sands of time” kom 2003 och fick ett bra mottagande av såväl media som fans inte bara i hemlandet utan även i Europa och Japan.

Uppföljaren ”Silent company” släpptes 2005 och befäste Black Majestys ställning som högklassig power metal-akt.

På nya plattan ”Tomorrowland” trampar man på i redan invanda fotspår med en melodisk, tekniskt driven power metal av klassiskt snitt. Mycket gitarriffande, massivt dubbeltramp plus en sångare med ordentlig kraft i rösten. Alla musiker i bandet håller hög klass tekniskt sett och produktionen håller även den hög klass. Låtmässigt handlar det som sagt om klassisk power metal av samma kaliber som tex Edguy och Hammerfall, Black Majesty spelar definitivt i samma division som tidigare nämnda band med en skön blandning vad gäller både intensitet och variation i låtuppbyggnaden.

Sångaren John Cavaliere har en kraftfull röst som i de lägre registren påminner lite om David Coverdale för att i nästa stund i de högre partierna låta nästan löjligt lik Bruce Dickinson, och sämre personer att liknas vid kan man definitivt ha!!

Gitarrhantverket hanteras skickligt av Steve Janewski och Hanny Mohamed och varvar snygga harmonistämmor med blixtsnabba soloräkor. Rytmsektionen jobbar på taktfast och tungt med mycket dubbeltramp vilket ger plattan ett högt tempo. Den enda låt som ligger lite utanför i låtstruktur är Deep Purple-covern ”Soldier of fortune”  som håller sig ganska nära originalet men är i Black Majestys tappning tyngre i gitarrerna och hör till en av plattans absoluta höjdpunkter. Andra favoriter på albumet är titelspåret ”Tomorrowland”, inledande ”Forever damned” samt avslutande ”Scars”.

Bandet kommer att delta på ett flertal festivaler i sommar varav Wacken Open Air är en höjdpunkterna.

John Cavaliere: Vocals 
Pavel Konvalinka: Drums 
Hanny Mohamed: Guitars
Steve Janewski: Guitars
Evan Harris: Bass

Slutomdöme: 7,5/10

Staffan Vässmar

 

 

 

       

   

 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©