GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Beardfish - Sleeping in traffic: Part one (InsideOut Music)
1.On the verge of sanity
2.Sunrise
3.Afternoonconversation
4.And never know
5.Roulette
6.Dark poet
7.Harmony
8.The ungodly slob
9.Year of the knife
10.Without you
11.Same old song

 

Efter två independent releaser så kommer här den tredje släppet, denna gång på Insideout. Med detta kommer dom säkerligen nå en bredare publikskara vilka kommer att få insupa och avnjuta musik som har sina rötter i det sköna sjuttiotalet med en del inslag av folkmusik.

Detta eminenta band bildades 2001 av gitarristen David Sjöholm och multimusikern, sångaren och låtskrivaren Rikard Sjöblom. 2003 fick Bearfish en komplett linup med den trummisen Magnus Östgren och den riktigt talangfulle bassisten Robert Hansen. Detta år släpptes också debutplattan med titeln "Från en plats du ej kan se", samma år fick de chansen att  supporta "Paatos" och "Anekdoten". Tre år senare släppte dom dubbeln "The sane day" vilken fått lysande kritik från många håll.

"Sleeping in traffic" är en lysande skiva som nog kan kräva en del av lyssnaren samtidigt som den kan vara väldigt stillsam och harmonisk. Jag kan finna likheter med band som Radiohead, Bigelf och King Crimson för att bara nämna några.

Redan på dom allra först tonerna är jag fast då det spelas en liten dragspel "truddelutt" för att ganska snabbt övergå till mer intensivare takter, det vokala tillkommer med en stämman vilken känns som sammet för själen, en låt som helt enkelt har allt som tilltalar undertecknad.

Helheten genom skivan är riktigt hög och har helt klart det rätta ljudbilden som passar denna typ av 70-tals inspirerad musik. Rekommenderar också att skivan avlyssnas med lurar då den kan åtnjutas fullt ut med säkert flertalet rysningar som resultat.

För den oinvigda bör och faktiskt måste Beardfish ses live för det är där dom riktigt kommer till sin rätt ”lägg då speciellt märke till bassistens underbara fotarbete”. En stor eloge till Beardfish för att dom håller sjuttiotals facklans låga brinnande.

Värt att nämnas så hade jag möjligheten att se Beardfish spela live på GARF ordförande Bennerhed`s bröllop där bandet bland annat spelade ett King Crimson set. Detta trodde jag var nära på omöjligt då KC musik kan vara ordentligt svår men dessa makalösa killar visade att de klarar detta med bravur.

Betyg 8,5/10

Niklas Johansson

 

 

 

 

       

   

 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©