GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Gypsy Rose – Another World (Escape Music/BAM)

Final call
Nothing really matters
Angels
When I call your name
Don´t look back
Fired
A little ain´t enough
All the way to the sun
A million miles
Liar
Another world
Hell hammer

 

Gypsy Rose är ett Göteborgsbaserat band med anor från 1980-talet. Utan att ha fått en sportslig chans att etablera sig då, återuppstod de för några år sedan och fick äntligen ut sin självtitulerade debutskiva. Den möttes av fin kritik och följs nu upp av ”Another World” med sång av ingen mindre är forne Acceptsångaren David Reece.

Det är icke desto mindre gitarristen Martin Kronlund som är bandets verkställande direktör, och precis som med dennes förra band, Dogface, handlar det om klassisk, melodiös hårdrock. Låtskrivandet håller en genomgående jämn nivå och byggs upp av enkla, effektiva riff med snygga övergångar till och från de tydligt definierade refrängerna. Ljudproduktionen är kristallklar vilket gör albumet till en angenäm lyssningsupplevelse.

Jag har svårt att namnge några tydliga referenser när det gäller Gypsy Rose, det enklaste är faktiskt att jämföra med tidigare nämnda Dogface. Mats Levéns kraftfulla, mångfacetterade sång och de mjukt surrande hammondslingorna gav Dogface en tungt pulserande bluesprägel medan Gypsy Rose känns mer melodic rock-inriktade. Reece gör en klart godkänd insats men i jämförelse med Levén är han avgjort mer begränsad. Huvuddragen i de båda bandens musik är emellertid väldig snarlika, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på upphovsmannen.

Ingenting på denna skiva är dåligt; det är en förbluffande hög lägstanivå genom hela albumet; men samtidigt finns här heller inte mycket som hoppar upp och biter dig. Det är titelspåret med sin skönt gungande vers och vemodiga men ändå beslutsamma refräng med ekon av – hur konstigt det än verkar – Iced Earth, som är det klarast lysande stycket.

 

www.myspace.com/gypsyrosesweden  

 

Betyg: 7/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

   

  

 
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©