GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

SYMPHONITY – Voice from the silence (Limb Music Products)

01. La morale dell’ immorale (Instrumental)
02. Give me your helping hand
03. Gates of fantasy
04. Bring us the light
05. Salvation dance
06. The silence – Memories (Part I)
07. The silence – In silence forsaken (Part II)
08. The silence – Relief reverie (Part III)
09. Searching you
10. Evening star 
11. Afterlife (Instrumental)

 

Symphonity är något så ovanligt som ett tjeckiskt powermetalband som tagit klivet ut i Europa.  Gitarristen Libor Krivak var med och startade bandet Otter redan 1994, vilket efter antalet namn- och medlemsbyten till slut ledde fram till Symphonity. Den mest namnkunnige i dagens uppsättning är vokalisten Olaf Hayer som vi bland annat känner igen som före detta sångfågel i Dionysus samt från Luca Turilli.

Voice from the silence är bandets första skiva under namnet Symphonity. Skivan öppnar i ett energiskt tempo med snärtigt trumspel och framträdande basspel. Den självklara hiten på skivan dyker upp som låt nummer fyra, Bring us the light, och är en riktig stänkare helt enligt mallen där refrängen direkt sätter sig hos lyssnaren. Dock tycker jag den slarvas bort av de obegripliga gitarrslingorna som på ett par ställen mer låter som skalövningar. 

Mittpartiet antar en lugnare ton där The silence – Memories (Part I) sticker ut med vackert pianospel. Bandet varvar sedan upp tempot igen på den senare delen av skivan, men det når ändå inte de inledande spårens höjder.

Jag tycker inte Voice from the silence står sig kvalitétsmässigt rakt igenom hela skivan. Det som drar ner intrycket är sången, som inte alls håller måttet, och tidigare nämnda gitarrslingor som förekommer lite här och var och gör att skivan känns ojämn.

För att summera det så kommer skivan definitivt inte ta Symphonity upp jämsides bland de riktigt stora i genren som t.ex. Stratovarius eller Sonata Arctica. Dock kommer nog bandet igen, för jag tror det finns potential att höja sig ytterliggare ett par snäpp lagom till nästa release.

Lite nostalgi i höstmörkret: som gömt extraspår på promon ligger något otippat en cover av tyska popstärnan Nena’s hit från 1982, Anyplace, anywhere, anytime. Nena sparkade nytt liv i denna tillsammans med Kim Wilde 2003 och det är nog denna version vi hör som cover.  Det svänger bra, men att denna kommer att vara bortplockad från den slutgiltiga releasen råder det nog inget tvivel om.

 

www.symphonity.com

www.myspace.com/symphonity

 

4/10

Henrik Gustring

 

 

 

 

 

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©