GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

DARK SANCTUARY – EXAUDI VOCEM MEAM - PART 1 (Peaceville Records)

1. OUVERTURE
2. ELLE ET L'AUBE
3. DEIN KALTER STEIN
4. MEMENTO MEI
5. THE GARDEN OF JANE DELAWNEY
6. CRISTAL
7. MON ERRANCE…
8. A MES ENNEMIS
9. SORTIE DU CLOITRE
10. DES ILLUSIONS
11. JE M'EN IRAI

 

En av recensenterna på Engelska Power Play rekommenderade mig att lyssna på Fransmännen i Dark Sanctuary vars musik till viss del påminner om Virgin Black, Swallow The Sun fast utan growl, Throes Of Dawn, Be`Lakor med fler. Det här är mer dramatiskt och mer älvalikt utan att bli dravligt vilket gör att jag liksom min Engelske kollega väljer att uppmärksamma plattan som har några år på nacken. Den kom `05 och nu sägs Part 2 vara på gång på nya bolaget Peaceville Records. Det är bara att hoppas att den är lika fantastisk som den här för det här är bara så bra. Tänk så mycket bra musik det görs vilket gör mig oerhört tacksam som introducerades i Dark Sanctuary´s mörka men samtidigt förföriskt vackra ljudlandskap. Det är lågmält och klassiskt orkestralt men magnifika körer och stråkar vilket förnimmer mig om ”Heilagmanoth”, Italienska Dunwich senaste platta som jag recenserade för några månader sedan.

Hylgaryss och Arkdae på keyboards som ofta är pianon tar oss ner i det musikalika djupet till ackompanjemang av Eliane och Marguerite som även trakterar säckpipa på violiner. Dame Pandora har en sagolikt vacker röst som svävar fram likt en älva vilket gör det svårt att inte bli hänförd men det stora är att det är vackert utan att bli dravligt eller sött. Trovärdigheten är hela tiden fullt närvarande och även om det är frågan om mycket, mycket lugna låtar blir det aldrig tråkigt för här finns en variationsrikedom jag sällan har stött på. Det gör att min motvilja till trots inte bryr mig om att man sjunger på minst tre olika språk men möjligen är det fyra för jag tror att ”Memento mei” sjungs på Latin men jag är osäker. Säker är jag däremot på min välvilja till ”The garden of Jane Delawney” som är en plattans ljusare låtar och det är just det där med att det mörka som möter det ljusa som möter det mörka för att åter möta det ljusa som är det mest fantastiska med ”Exaudi vocem meam – Part 1”. Det här är stor musik gjord av ett för mig och den stora massan dessvärre okända Franska bandet Dark Sanctuary som numera har en given plats i min skivsamling för det här är plattan jag kommer att plocka fram när vill drömma mig bort och/eller bara vara jag.

Vi glömmer det där med att plocka ut några låtar för här är det helheten som gäller. Det visar att det går att göra mycket bra lågmäld musik även i dur vilket är ett stort extra plus till plattan som har en otroligt hög lägstanivå i det finns någon sådan…

www.myspace.com/mydarksanctuary

 

9/10

Tore Larson

 

 

 

 

 

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©