GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

SWALLOW THE SUN - PLAGUE OF BUTTERFLIES (Spinefarm Records)

1. Plague of butterflies
2. Through her silvery body
3. Out of this gloomy light
4. Swallow
5. Under the waves

 

I november förra året såg jag Swallow The Sun på Sticky Fingers i Göteborg och det är en sådan där konsert man aldrig glömmer för Swallow The Sun med Mikko Kotamäki på sång symboliserar det jag förknippar med att trollbinda. Det var en magisk afton och nu är nya plattan här. Den är deras fjärde som tar vid där föregångaren ”Hope” slutar men det här är egentligen bara en enda låt, den nästan 35 minuter långa ”Plague of butterflies” som är indelad i tre kapitel som stilla flyter ihop. Stilla och brutalt är annars två bra ord som beskriver musiken som är någon form av mörk, väldigt ödesmättad doom fylld av modern progmetal. Kasten är tvära och avgrundsdjupa fyllda med en nyansrikedom som är helt makalös. Mikko använder sin röst som ett extra instrument vilket för tankarna till Mikael Åkerfeldt i Opeth. Musiken har även drag av Opeth och främst den brutalare delen och jag tänker även på landsmännen i Moonsorrow. Här finns samma djup samtidigt som det låter Swallow The Sun och inget annat vilket det gör på samtliga plattor men det förfinas hela tiden. Här finns harmonier vackrare än vackert och jag bara njuter.

När ”Plague of butterflies” har tonat ut får vi fyra låtar som ursprungligen var demon ”Out of this gloomy light” (2003) som bara skickades ut i tre exemplar. Dessa plus fyra låtar till är med på ”The morning never came” som kom senare `03 på Firebox Records. Den är sedan ganska länge utgången men väl värd att leta efter vilket samtliga plattor är.

Det här är trots den enda nya låten det hittills bästa Swallow The Sun har gjort men som tur är, är killarna unga och jag vågar tro att dom låter höra talas om sig i många år. Själv drömmer jag om att snart få se dom igen och fram till dess gottar jag mig till ”Losing the sunsets”, ”Plague of butterflies” och Evael 10:00” vilket är namnen på titellåtens tre kapitel. Swallow The Sun gör det stora av det lilla för det här är musik som växer sig in i skälen och får en att stanna upp och må bra vilket gör den till en av årets absolut bästa plattor.

 

www.swallowthesun.net

www.myspace.com/swallowthesundoom

9,5/10

 

Tore Larson

 

 

 

 

 

 

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©