GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Don Airey - A Light in the Sky (Mascot Records, Border)

1.Big Bang
2.Ripples in the fabric of time
3.Shooting star
4.Space troll patrol
5.Andromeda M31
6.Endless night
7.Rocket to the moon
8.Lift off
9.Love you too much
10.Cartwheel GSO 350-40
11.Sombrero M104
12.Into orbit
13.A light in the sky (pt 2)
14.Pale blue dot
15.Metallicity
16.Big crunch
17.Lost in the end of time


 

När Don Airey – en av rockhistoriens mest anlitade men samtidigt mest anonyma legender – ska till att presentera ett verk i eget namn, ligger det nära till hands att tro att han ska samla ihop till en galaföreställning med idel ädel rockadel; spana in diskografin på hans hemsida för en rent av bisarrt imponerande CV. Men faktum är att stjärnorna lyser med sin frånvaro på uppföljaren till den tjugo år gamla ”K2: Tales of Triumph and Tragedy”.

Precis som K2-skivan var baserad på ett tema om bergsklättring, är ”A Light in the Sky” uppbyggd kring Aireys fascination för rymden. Han reser med en respektingivande armada av klaviaturer som eskort, där Hammond-orgeln får sägas utgöra flaggskeppet. Det välbekanta varma murrandet banar väg genom de flesta styckena, men på den här plattan är det pianisten Don Airey som får mig att gå i omloppsbana. Undrar om han inte rent av knäpper sin företrädare, den mästerlige Jon Lord, på fingrarna när det kommer till att spela flygel? Lyssna bara på den av Maurice Ravels ”Bolero” ekande pianoflamencon ”Sombrero”, eller kanske ännu hellre, den fantastiska baletten ”Into orbit”, där Airey ackompanjerar konsertviolinisten Lidia Baich.

De flesta spåren är instrumentala, men av de fem vokala inslagen vill jag ge ett särskilt omnämnande till titellåten; en veritabel komet som påminner om, och lyser lika starkt som, det bästa Uriah Heep någonsin skapade under John Lawton-eran; på vilken sången framförs av den relativt anonyme Carl Sentance.

Inalles är det här en monumental överraskning, och det häftigaste av allt: Don Airey har komponerat nästan allt detta stjärnstoff själv! Vid en jämförelse hamnar Purples ”Rapture of the Deep” oåterkalleligt i skuggan av ”A Light in the Sky”.

www.donairey.com

 

Betyg: 8/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

 

       

   

   
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©