GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

BE`LAKOR  - THE FRAIL TIDE (Egen utgåva)

 

Det är inte ofta progressiv musik från Australien letar sig hit och hade det inte varit för Myspace hade jag troligen aldrig hittat Be`Lakor från trakterna runt Melbourne. 

Jag är väldigt glad att jag tog mig tid att lyssna på dom på Myspace samtidigt som jag är Steven Merry (keyboards och piano) tacksam som ytterst vänligt skickade mig ett exemplar. Den har gått varm allt sedan den kom och ju mer jag spelar den ju mer upptäcker jag för här pratar vi om intellektuellt, bitvis komplex progmetal med enorma variationer. Musikbilden är ofta mörk och George Kosmas har en smått talande röst som ibland går över till någon form av halvgrowlande som aldrig blir till rent growlande eller vrålande för han är en mästare på att hela tiden avväga sina röstresurser. Det gör hans röst till ett extra instrument och vid sidan av att sjunga spelar han gitarr och bouzouki vilket inte är det första man förknippar med Australiensisk musik.

Bandets övriga tre musiker, Shaun Sykes på gitarrer, Jimmy Vanden Broeck på trummor och John Richardson på bas är alla musiker av yppersta världsklass vilket förstärker min förvåning att bandet inte har något skivkontrakt. Rent musikaliskt finns här vissa likheter med Primordial, Porcupine Tree, Opeth, Swallow The Sun och Insomnium samtidigt som man har ett väldigt eget sound där pianot tillsammans med sången spelar en central roll. Kasten är tvära från det bedårande vackra till det avgrundsdjupa brutala där man hela tiden spelar på det visuella på ett förföriskt helt oemotståndligt sätt. 

Jag kan inte väja mig för någon av plattans sex låtar där ”Paths” och ”Sanguinary” som avslutar plattan är rent mästerliga. 42:53 minuter skulle kunna vara tio – femton minuter till men man kan inte få allt men jag hoppas att någon får upp ögonen för Be`Lakor som är det överlägset bästa jag har hört från Australien sedan jag för många år sedan upptäckte Yothu Yindi men det är en annan historia för nu har vi här på Artrock gett bandet den plats de mycket väl förtjänar för det här är ett rent mästerverk i den högre progressiva skolan. Plattan går att köpa via bandet direkt liksom bandets T-shirt om man känner för att gynna bandet med en extra slant.

 

www.belakor.net

www.myspace.com/belakor

 

10/10

Tore Larson

 

 

 

 

 

       

   

   
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©