GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

SAINT DEAMON – In shadows lost from the brave (Frontiers Records)

1. The Exodus (intro) 
2. Mu Judas 
3. In Shadows Lost From The Brave 
4. My Heart 
5. The Burden 
6. No Mans Land 
7. Ride Forever 
8. Black Symphony 
9. Deamons 
10. The Brave Never Bleeds 
11. My Sorrow 
12. Run For Your Life 

 

I bakvattnet av den cirka 10 år gamla ”nya vågen av europeisk power metal” har ännu en svallvåg nu nått åhörarstranden. Det var länge sedan det var så enkelt att kategorisera en skiva med ny musik som denna. Det här rör sig om renodlad power metal av s.k. ”europeisk modell”. Det enda som sticker ut lite från mängden är att bandet valt att lägga sig i fåran kring millennieskiftet, alltså lite retro istället för nyskapande. Detta är sannolikt ett medvetet val.

Gillar du följande plattor; EDGUY – ”Theater of salvation” (1999), FREEDOM CALL – ”Stairway to fairyland” (1999) och STRATOVARIUS – ”Infinite” (2000); så är en investering i denna skiva 100 % säker!

Bandet är soundmässigt en hybrid av ovanstående. Skillnaden är att det helt enkelt inte är lika bra. I musikernas kompetens finns inget att anmärka på, men sångaren Jan Thore Grefstad är inte i närheten av nämnda bands och det drar alltid ned helhetsintrycket. Men framför allt saknas det sedan låtar som sticker ut från mängden. Här finns ingen ”Tears of Taragon” eller ”A million light years away” för att ta ett par exempel. Men heller inga dåliga, bara ett gäng solida låtar som inte utmärker sig varken negativt eller positivt.

Sedan är det ju bandets debutplatta vilket gör att ovanstående jämförelse inte håller fullt ut. Det är helt klart en intressant debut och jag kommer att följa detta band vidare i sin utveckling. Alla kan inte lyckas på första försöket. Jag är säker på att detta band kommer att få flera försök.

www.myspace.com/saintdeamonband

 

6/10

 

Johan Nielsen

 

 

 

 

 

       

   

   
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©