GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Ancara - Beyond The Dark (Metal Heaven/Border Music)

Circles
Deny
Snowflower
Scarred
Just for me
Cranium tension
When everyone else is gone
In silence
The World (full version bonus låt)
Burn in hell (Live bonus låt)

Sammy Salminen sång
Mika Rajala Bas
Samuel Hjelt Gitarr/sång
Juha Wahlsten Gitarr/sång
Timo Rajala Trummor

 

Ancara är ett band som består av musiker vilka har sina rötter i 80-talet. Dagens lineup är ifrån 2003 och har innan dess genomgått en del olika sättningar.

Bandet släppte sin debut med namnet ”The Dawn”  våren 2006 genom bandets egna bolag.  Med denna fick dom mer eller mindre genomgående bra betyg i sitt hemland Finland. Uppföljaren blev fem spårs ep`n ”The World” vilken släpptes sommaren 2006. Här fick dom hjälp av en kille vid namn ”Riku Niemi” som även varit involverad i andra finska grupper som Stratovarius och Nightwish. ”The World”  når också större framgångar, lade sig bl.a. på top 10 och låg där i fyra veckor.

”Beyond The Dark” är inspelad i hemlandet där dom har fått hjälp av Arto Tuunela och Emppu Vuorinen (Nightwish). Deras singelsläpp ”Deny” från albumet spelas rätt så flitigt både i radio och tv, Ancara har även precis gjort klart med plattans andra video ”Just for me” (länk).

Jag har lite svårt att få denna på plats, ibland levereras det riktigt njutningsbar musik men stundtals tappar tyvärr plattan också i intresse. Trots detta så är den ändå överlag en ganska angenäm skiva. Här finns spår där man myser en hel del som exempelvis ”Circles” ,”Scarred” och ”When everyone else is gone”. Det finns en hel del partier som är sköna men också alltför många sömniga delar. Melodierna känns bra men samtidigt att det fattas något, kanske lite mer slingor och tempoväxlingar skulle vara på sin plats?

Som sagt jag är lite kluven för dessa ändå kompetenta Finländare, men något är det som gör att jag inte får den där ”wow” känslan, några spår håller dock hög standard rakt igenom.

 

www.myspace.com/ancara 

www.ancarasite.com

 

Betyg 6,5/10

 

Niklas Johansson

 

 

 

 

 

       

   

   
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©