GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Expedition Delta – Expedition: Delta (Progrock Records/SPV)

01. Asunder hearts
02. Fading images
03. Self abstract
04. Into the halls of eternity
05. Flight with the mind
06. The awakening
07. Move on
08. Planets
09. Not too late
10. Reach for the light
11. It needs a happy end

Srdjan Brankovic, Nikola Mijic, Gary
Wehrkamp
(SHADOW GALLERY), Ivan Vasic,
Erik Norlander, Joost van den Broek
(AFTER
FOREVER)
, Alex Argento, Rene Merkelbach
(AYREON, WITHIN TEMPTATION)
, Santiago
Dobles
(AGHORA), Andrea De Paoli
(LABYRINTH)
, Torsten Roerhe (SILENT
FORCE)
, Sabine Edelsbacher (EDENBRIDGE)
,
Irina Kapetanovic, Vivien Lalu, Mikkel Jensen,
Alexandra Jankovic...

 

Serbiske gitarristen Srdjan Brankovic huserar normalt i proggmetallbandet Alogia, som enligt uppgift är Serbiens bäst säljande grupp inom genren. Och visst är det både Dream Theater och Ayreon i luften när expeditionen går i hårdare terräng, men företrädesvis befinner vi oss i en melodiskt prunkande örtagård där A.C.T. framför ”Last Epic” del två.

I sann projektanda gästas Expedition Delta av ett koppel virtuoser, varav de flesta är keyboardister: Erik Norlander och Richard Andersson, samt Joost Van Den Broek från After Forever är väl de mest namnkunniga, medan gästlistan i övrigt omfattar namn som Shadow Gallerys gitarrist Gary Wehrkamp och sångfågeln från Edenbridge, Sabine Edelsbacher.

Huvudsångaren Nikola Mijic från Alogia, har en pigg Herman Saming-minnande stämma, vilket naturligtvis bidrar till A.C.T. referensen, men det finns fler påtagliga likheter med skåningarna. Öppningsspårets, ”Asunder hearts”, snärtiga refräng och riff möter pukor interaktion är till exempel som hämtat från deras tiopoängare ”Last Epic”, vilken även fortsättningsvis tjänstgör som urkund för många av kompositionerna.

Vi får även höra en ”mini-opera”, ”Astral journey”, som består av spåren tre till och med sex där de tyngre referenserna ger sig tillkänna, för att ytterligare glimta till i ”Reach for the light”. Konceptet beskriver en person som frigör anden från sin lekamen och låter själen göra en resa i dimensioner som är onåbara för kroppen. Det är ambitiöst, men för den skull aldrig pretentiöst.

I min bok är Expedition Delta årets nykomling. Okej, A.C.T. är bäst i världen på den här typen av musik, men som substitut till den uppföljare jag nämner i ingressen och när i min fantasi, är detta alla tiders.

 

www.myspace.com/expeditiondelta

 

www.expeditiondelta.com/

Betyg: 8/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

   

  

 
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©