GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Peter Friestedt - LA Project vol 2 (Zink Music)

01. Where to touch you
02. Cheyenne
03. One more night
04. There ain´t nothin´(Wings of joyful thinkin´)
05. Love is gonna getcha
06. Closer to home
07. Always on my mind (Bonus track)
08. Love is a powerful thing
09. Careless mockingbird
10. Waiting for you.

 

När förra LA Project-plattan släpptes 2002, hade jag ingen aning om vem Peter Friestedt var, men jag förvånades å det gruvligaste när jag läste på konvolutet vilket celebert sällskap han hade på plattan!! Att plattan dessutom var nära på en 10-poängare förklarades självklart av de otroligt skickliga musiker som medverkade, men även av att den innehöll kanonlåtar rätt över.

Nu har vi år 2008 och mycket musikaliskt vatten har flutit under broarna sedan förra släppet, och återigen har Peter Friestedt samlat den musikaliska världseliten runt omkring sig. Som albumtiteln anger handlar det till stora delar om den inom Aor/västkust så välrenommerade LA-maffian, som på olika sätt bidrar, men även om ett par riktiga stora svenska musikaliska högdjur.

Vad sägs om följande musiker:

Peter Friestedt: Guitars, Piano, Keyboards, Percussion, Programming, Synth Strings
Joseph Williams:
Lead Vocals (Track 1 & 3), Background Vocals
Bill Champlin:
Lead Vocals (Track 1 & 2), Background Vocals
Bill Cantos:
Lead Vocals (Track 4), Piano, Organ
Lou Pardini:
Lead Vocals (Track 5), Piano, Rhodes, Keyboards, Organ          
Stefan Gunnarsson:
Lead Vocals (Track 7), Guitars, Bass, Piano, Fender Rhodes, Programming, Percussion
Michael Ruff:
Lead Vocals (Track 8), Piano, Bass, Organ, Programming
Randy Goodrum:
Lead Vocals (Track 9), Piano, Strings
Tommy Denander:
Guitar, Bass, Keyboards, Programming
Abraham Laboriel:
Bass
Ingemar Åberg:
Keyboards                      
John JR Robinson:
Drums Tris Imboden: Drums
Tobias Marberger:
Strings, Percussion
Wojtec Goral:
Saxophone, Flute
Magnus Johansson:
Trumpet, Flugelhorn
Scandinavian Strings:
String Orchestra
Thomas Bergesen:
Orchestra
Henrik Rongedal:
Anders Öjebo:
Kristoffer Lagerström: 
Olivia Ruff:
Background Vocals

Peter Friestedt bevisade med stort eftertryck redan på förra plattan “The LA project” att han var en enormt skicklig gitarrist med en bländande teknik, men framförallt att han var en musiker med en otroligt stor känsla och inlevelse i sitt spel. Att han dessutom är en kompositör och arrangör av hög klass visade han också solklart. På nya verket har han återigen haft fantommusiker till sin hjälp när han skrivit och spelat in musiken. När man läser ovanstånde deltagarförteckning är det som att titta in i en Aor/västkustfantasts ”våta dröm”. Karl´n har ett musikaliskt umgänge som slår det mesta inom genren och som dessutom har gjort det de senaste 20 åren, för vad kan man annars säga om musiker som till vardags spelar i band eller med artister som: Toto, Chicago, Koinonia, Michael Ruff mfl, mfl, mfl, utan att för den skull glömma våra egna svenska supermusiker Stefan Gunnarsson, Tommy Denander mfl.

Det kan sägas direkt att LA Project vol 2 har allt som en västkust-platta ska ha, nämligen: Otroliga musikaliska prestationer, låtskrivartalanger av världsklass samt en produktion som får en diskofil som undertecknad att gå i spinn totalt. Allt är så fantastiskt framfört, komponerat och producerat så det kan knappt bli bättre.

Friestedt har som sagt skrivit merparten av musiken tillsammans med de inblandade musikerna vilket har gjort att plattan är väldigt varierad, och där respektive musikers egna influenser ganska tydligt skiner igenom, och därmed låter mycket välbekant för den ordentligt, på genren inlyssnade. För gemene man är väl Stefan Gunnarsson den musiker som är mest välkänd, då han till vardags medverkar som pianist i ”Så ska det låta”. Stefan har varit med och komponerat flera spår och sjunger även leadsång på förträffliga bonusspåret ”Always on my mind”.

Plattan är som sagt mycket varierad och man kan i ena stunden få vibbar av Toto, när Joseph Williams sjunger, nästa är det Chicago som man får känslan av, då Bill Champlin tar över rodret. I låten ”Love is a powerful thing” låter det både klassiskt Ruff, men det andas även en stor dos Steely Dan. ”Closer to home” är vacker, harmonisk och lite sökande, nästan helt instrumental bortsett från lite ordlösa vokala inslag från Bill Cantos.

På ”Love is gonna getcha” är det nästan gospel som gäller, medan ”Careless mockingbird” med Randy Goodrum vid sångmicken är en mycket lugn, vacker och finstämd låt med så vackra passager och harmonier att man nästan faller i gråt. Avslutande ”Waiting for you” är även den en lugn och vacker låt, helt instrumental med skönt gitarrspel från Friestedt.

Totalt sett är detta en enastående platta, där Peter Friestedt har fått till en mycket bra mix av klassisk Aor/västkust av bästa snitt, dessutom uppblandat med lite mer avvikande spår som ovan nämnda. Friestedt själv, är som tidigare nämnts en fantastisk musiker/gitarrist som aldrig spelar mer än vad låten egentligen behöver, utan lägger nivån på en härligt ”lagom” nivå. Produktionen i HDCD-format är superb och lämnar inget att önska. Ska man nu klaga på något överhuvudtaget så kan det väl i så fall bara bli att det ibland nästan låter ”för” perfekt och välpolerat, men det hör ju genren till.

Är du liksom undertecknad en stor fantast av genren är detta ett givet köp, som bara inte får missas, men jag tror dessutom att den skulle kunna tilltala den ”stora massan” också, om den bara fick nys om plattan, för så bra är den!  

www.myspace.com/peterfriestedt   

www.peterfriestedt.com

9/10

Staffan Vässmar

 

 

 

 

   

  

 
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©