GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

George Bellas – Planetary Alignment (Lion Music)

01. Color by numbers 
02. Encoded in light 
03. Subatomic particles 
04. New worlds discovered 
05. Parallel universe 
06. Overlapping dimensions 
07. Escape velocity 
08. Gravitons 
09. Planetary alignment 
10. Super symmetry 

 

För knappt ett halvår sedan släppte gruppen Palace Terrace en hyperäventyrlig och episk skiva av proggopera-karaktär. Huvudansvarig för det verket var multiinstrumentalisten George Bellas, som alltså redan är tillbaka med ny musik, låt vara i instrumental tappning.

Musicerandet präglas av frekventa taktbyten och ekvilibristiska parader, och är enligt Bellas inspirerat av astrofysik. En blick på låttitlarna understryker visserligen det uttalandet, men som lyssnare har man svårt att dra de parallellerna. Det låter snarare som om musiken var inspirerad av och syftade till att tolka och jämföra musik med högre matematik. De hisnande taktbytena är närmast tokroliga: Hur annars än med hjälp av avancerad bråkräkning och flervariabelanalys kan man komponera något liknande på notpapper?

Till de kryptiska rytmerna adderas skalor som utforskar och utmanar vad som är möjligt inom vårt tonsystems gränser. Detta maskerar effektivt de subtila melodiska teman som kan framträda om du lyssnar på albumet låt för låt, alltså en låt gång på gång innan du går vidare till nästa och upprepar proceduren med den, och så vidare. Inte direkt användarvänligt, men med ett tålamod som kan mäta sig med buddhistiska munkars och en fjärrkontroll så går det.

När Bellas sedan improviserar gitarrsolon till dessa harmonitrotsande stycken, förefaller inspirationskällan snarare vara löpande marskatter än några planeter i konjunktion med varandra.

Lyssna hellre på den häftiga Palace Terrace-skivan, för ”Planetary Alignment” består uppenbarligen inte av annat än överblivna variabler från den ekvationen.

www.myspace.com/georgebellas

Betyg: 2/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

   

  

 
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©