GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Michael Harris - Ego decimation file (Lion Music)
1 Forewarning
2 Vicious uppercut
3 Stratus-fear
4 Julius Seizure
5 Pawn to King IV
6 Grandscape
7 Hair on the E-string
8 Freudian trip
9 Brainwarp
10 Terminus epic

 

Instrumental hårdrock är en något dubiös genre. Inte minst då upphovsmännen ofta använder tillfället att spela in en skiva till tvivelaktiga narcissistiska uppvisningar, men även för att musikformen förknippas med en nära kontakt mellan artist och åhörare, vilket naturligtvis kompliceras när den länken – frontmannen – saknas.

Och visst visar även Thought Chamber-gitarristen upp vad han kan, men hela tiden med blicken på låtarnas kurs och med farthållaren inställd på komfortabel resa genom det retuscherade ljudlandskapet på denna återutgivning från 1996.

Stilmässigt jobbar Harris med en imponerande variationsbredd. Grunden är melodiös hårdrock, men kompositionerna omfattar såväl thrashigt komp som funkiga och jazziga stick. Beträffande gitarrspelet håller han hela tiden fokus på kompositionerna och låter gitarren framföra ledmotiven som ett slags substitut för sång, vilket för tankarna till de instrumentala spår som finns på en del av MSG:s plattor. Harris lånar även en del från Vinnie Moore och Joe Satriani, men då mer ifråga om ton och melodi än som ekvilibrist.

Detta är i allra högsta grad en instrumentalskiva med existensberättigande och hatten av för Lion som med detta verk lanserar ännu en talangfull musiker.

www.myspace.com/michaelharrisguitar

 

Betyg: 7/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

 

       

   

   
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©