E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Quidam - The fifth season, Live in concert (Metal Mind Productions)

 

1. Hands off
2. Queen of the Moulin Rouge
3. SurREvival
4. Sanktuarium
5. Oldies but goldies
6. The fifth season
7. Everything´s ended
8. Not so close

Bartek Kossowicz: Vocals
Zbyszek Florek: Keyboards, backing vocals
Maciek Meller: Guitars, backing vocals
Maciek Wróblewski: Drums
Jacek Zasada: Flutes, percussion
Mariusz Ziólkowski: Bass guitar

 

Ett av mina absolut starkaste konsertminnen överhuvudtaget, är ifrån den första upplagan av Slottskogen goes progressive 2000. Själv var jag då ganska så ny i föreningen GARF och hade fram till denna tidpunkt faktiskt inte varit på något konsertarrangemang i Garf:s regi. Artrocksbegreppet var däremot inte något nytt för mig då jag hade varit en flitig konsertbesökare och notorisk skivköpare ända sedan tidigt 70-tal. Däremot var jag helt nollställd inför den lineup som presenterades denna kväll, då jag inte hade hört talas om något av de tre banden tidigare. Inledande Wolverine var en enormt stor och positiv överraskning, och jag har sedan dess sett/hört bandet vid ytterligare tre tillfällen och de har övertygat mer och mer för varje tillfälle. Band nummer två, Norska Lucifer Was minns jag att jag hade betydligt svårare för, och har heller inte försökt att följa upp dom vid senare tidpunkt heller.

Det som däremot blev kvällens absolut största överraskning var det sensationellt bra, Polska bandet Quidam. Jag var som sagt helt ovetande om vad detta band spelade för slags musik, och då jag knappt kände några andra Garfare vid denna tidpunkt, så hade jag inte haft någon möjlighet, att i förväg få höra något på platta. Det som faktiskt grep mig mest vid detta tillfälle var den enorma kvalitet och spelglädje som dessa supermusiker utstrålade, samt de fantastiska låtar/arrangemang som framfördes. Både jag och frugan var fullständigt chockade och satt helt hänförda och bara njöt av bandets egenkomponerade låtar, men även av de covers som man spelade, och där framförandena av Led Zeppelins ”No quarter” och framförallt Deep Purples ”Child in time” gav oss ett konsertminne för livet. Att ge sig på två så starka klassiker som dessa båda låtar är, vittnar om en mycket stor musikalisk kompetens och en stor dos mod. ”Lilla” sångerskan Emilia Derkowska hade bitvis en mycket liten och späd röst, men kunde samtidigt plocka fram ett register som var fullständigt makalöst röstresursmässigt, och jag får fortfarande rysningar bara jag tänker på det så här långt i efterhand. En ytterligare detalj som förstärkte och höjde de musikaliska intrycken var det flitiga användandet av flöjter, vilka då liksom nu spelades av Jacek Zasada.

Quidams backkatalog:
 
Quidam  1996
Angel´s dreams (Sny aniolów)  1998
Baja prog festival  1999
The time beneath the sky (Pod niebem czas)  2002
SurREvival  2005
The fifth season, Live in concert Dvd  2006
halfPLUGGED  2006
Alone together  2007
The fifth season, Live in concert  2009

Nu har det hunnit gå nio år sedan denna stora konsertupplevelse, och på nytt står jag inför ett liveframträdande med bandet, denna gång i cd-format och här handlar det om en konsert inspelad i Katowice 2005. Varför cd:n inte ges ut förrän nu får jag reda på efter lite luskande på Internet, och anledningen är att detta gig utgavs på dvd, och då i sin helhet redan 2006.

Bandet har förändrats ganska så kraftigt sedan 2000, och då både vad gäller sättningen i bandet, men även hur bandet har utvecklats musikaliskt. Kvar från denna tid är: Maciek Meller, Zbyszek Florek och Jacek Zasada, som under alla år sedan dess har utgjort grundstommen i bandet. Sångerskan Emilia Derkowskas sista medverkan på platta med bandet, var på ”The time beneath the sky” och in som ersättare kom ypperlige sångaren Bartek Kossowicz. Att växla från en kvinnlig sångerska med Emilias lilla och späda röst, till Barteks kraftfulla och känslofyllda röst har naturligtvis gjort att bandets sound har förändrats en hel del. En annan betydande faktor som inverkat, är att bandets sound emellanåt är betydligt hårdare och mer intensivt nu än jämfört med tidigare, även om det vackra och stämningsfulla som alltid har varit ett av bandets största kännetecken fortfarande finns kvar. Man skriver numera nästan helt bara på engelska, och har således övergett modersmålet för ett mer internationellt gångbart språk. Live framförs däremot de gamla låtarna på hemspråket, vilket jag tycker är kul samtidigt som det ger bandet lite ”öststats” karaktär, då sången ”bara” blir som ett extra instrument i ljudbilden på grund av att man inte fattar ett ord av vad som sjungs.

 

“The fifth season, Live in concert”, är som sagt inspelad i Katowice, Polen för fyra är sedan och spelades in på den turné som följde ”SurREvival”-plattan, och nämnda platta framförs här nästan helt komplett, med bara ett utelämnat spår (”Airing”). De äldre spår som här framförs är den underbara låten ”Sanktuarium” som fanns med på bandets debutplatta, och som alltid har varit en av mina absoluta Quidam-favorit-låtar. Var innan jag började lyssna lite frågande till hur Bartek Kossowicz skulle klara av att ge denna ”pärla” den intensitet och känsla som Emilia Derkowska gjorde på ett så sagolikt sätt live, men han klarade det över förväntan. Enda besvikelsen med denna låt var, att de underbara inslag från Genesis-låten ”Firth of fifth” inte fanns med denna gång. Låten ”Oldies but goldies” är ett medley där några av bandets mest kända lite äldre låtar framförs helt instrumentalt, och även detta ger klar mersmak, och då inte minst genom Maciek Mellers underbara gitarrspel. Överlag har musikerna i Quidam alltid hållit mycket hög musikalisk klass, och så absolut även i denna sättning, där spelglädjen, tekniken och framförallt känslan är fullständigt lysande.

De för denna tiden högaktuella ”SurREvival”- låtarna framförs med stor skicklighet och spelglädje, och jag känner att Dvd-versionen nog måste införskaffas omgående. Quidam har sedan länge haft för vana att väva in partier från andra kända bands låtar, i sina egna låtar vid livetillfällena, och denna gång får man som lyssnare ta del av Genesis´ ”Los endos”, i låten ”The fifth season”. I avslutande spåret ”Not so close”, ger man sig på Joe South´s låt ”Hush”, som nog mest är känd genom Deep Purples version, och som fanns med på deras debutlatta.

Som tidigare nämnts så saknas ett par spår på cd-utgåvan, och här saknar jag framförallt Zeppelins´ ”No quarter”, men även Quidam - låtarna ”Credo” och ”Jestes´”. Tycker trots detta att “The fifth season, Live in concert”, är ett mycket bra konsertdokument, där dock vissa av spåren på plattan höjer sig över genomsnittet, och då är det den inledande och grymt sköna ”Hands off” samt tidigare nämnda ”Sanktuarium” och ”Oldies but goldies” som ger mest behållning.

Det som framförallt tilltalar mig med Quidams musik, är nog den stora dynamik som finns i musiken. Här handlar det om världsmusiker som nog skulle kunna spela skjortan av de flesta av sina musikerkollegor, men som aldrig går över gränsen och bara försöker glänsa. Istället förmedlar bandet en otroligt vacker och välspelad artrock, där musiken ofta är närmast bedövande vacker och stämningsfull. Man verkar inte heller vara det minsta begränsade av att hålla sig inom givna ramar, utan utforskar istället ständigt nya musikaliska vägar. Inte minst har bytet av sångare gett bandet en ny musikalisk dimension, men visst saknar jag ibland Emilia Derkowska underbara stämma. Bartek Kossowicz fyller dock ut kostymen till hundra procent.

 

“The fifth season, Live in concert” är en utmärkt inkörsport in i Quidams musikaliska värld, och ännu bättre hade den varit om hela konserten hade fått vara med, och inte som den nu, känns lite ”rumphuggen”.

 

www.quidam.pl

www.myspace.com/quidampl

 

7 / 10

 

Staffan Vässmar

 

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna