E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Abramis Brama - Smakar Söndag (Transubstans Records)

 

Kylan Kommer Inifrån
Sista Morgonljuset
Smakar Söndag
N.E.J.
Långsamt (ett troll i min hjärna)
Vägskäl
Enkel Resa
Med Ont Försåt
Öga För Öga
Förbjuden Frukt
Kommer Hem

 

Några år bakåt i tiden. Björngårdsvillans scen är i markhöjd och riktig scenbelysning saknas.  Till råga på allt är det fortfarande ljust ute. Framför sitter en massa folk, varav flertalet troligen inte är bekanta med bandet. Familjer, progälskare och nyfikna förbipasserande. Upplägget för röj kunde vara bättre. Men killarna tågar fram på scenen och drar igång. Hela dalen börjar svaja till tung-gunget och folk blir fullkomligt knockade av energin. Trycket är totalt och få skulle lyckats med det. Men nu snackar vi om Abramis Brama.

Efter att ha hoppat mig svettig på flera inomhusspelningar ( gissa hur röjet är där!) och lyssnat sönder alla deras plattor kände jag mig mätt när jag fick denna promon. Jag undrade faktiskt om ännu en platta kunde ge mig nåt.

Men på nåt vis lyckas de igen. Samma jordnära tunga rock med en nypa visa och en nypa jazzighet. Samma känsla av nordiska trollskogar, krutrök och tjärdoft. Och än en gång smälter jag. Ingen blir besviken på dessa pålitliga leverantörer vågar jag lova. Sedan en tid har bandet ändrats och förstärkts en aning; Trisse från Grand Magus har, som många vet, ersatt Jansson på trummor. ( Lycka till i Witchcraft, Jansson!) Extragitarristen Rob är inlånad av Backdraft och man har dessutom tre gästartister med. Nämligen sångerskan Moa Holmsten, keyboardisten Rolf Leidestad samt någon som både förvånade och gladde mig, saxvirtuosen Jonas Kullhammar.

Den sistnämnde kör ett litet härligt parti i titel-låten och Moa är med på duett i den lugnare och grymt svängiga ”N.E.J.”. Lyssna bara på takten och den ackustiska guran. Grymt!

Tja, i övrigt en jämn platta. Lika bra som någon av de föregående. Bakfylleångest eller inte, i mina öron smakar söndag ljuvligt!

www.myspace.com/abramisbrama

www.abramisbrama.com

 

Betyg:8/10                                                                                  

 

Dennis Jacobsson

 

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna