E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Steven Wilson – Insurgentes (K-scope)

 

Hamony Corine
Abandoner
Salvaging
Veneno Para Las Hadas
No Twilight Within The Courts Of The Sun
Significant Other
Only Child
Twilight Coda
Get All You Deserve
Insurgentes

 

Så kom då solodebuten för Porcupine-geniet. Visserligen har han ju gjort egna plattor under namnet Bass Communion men jag tror att det här är första gången som skivan rätt o slätt är signerad Steven Wilson.

Konvolutet är fullkomligt urläckert; en fet digi-pack med häfte och bonus-dvd. Dvd:n innehåller olika dokumentärsnuttar om plattan och om Steven i allmänhet. I flera sekvenser stampar han sönder mp3-spelare. Antar att symboliken handlar om hans inställning till mediet. ( När jag snackade med honom under en intervju för några år sen så berättade han om sin passion för ”riktiga” skivor.) Hela dvd:n, omslag och platta genomsyras av en herre med stark konstnärlig ådra. Wilson vet exakt viken touche han vill ha i varje detalj. En klar linje som genomsyrat hela hans karriär.

Det var mycket tjôt om annat. Ska vi kanske gå över till själva musiken då. Ja, totalt sett så är ”Insurgentes” ett ganska lågmält verk. Och ni som kan er Porcupine Tree och Blackfield känner tydligt igen ljudlandskapet. ”Harmony Corine” är en bra förstalåt. ”Salvaging” låter som gamla ”Sever”, blytungt och lunkande. Både ”Veneno Para Las Hadas” och ”Significant Other” låter som brottssycken från ”The Sky Moves Sideways”, det vill säga Floydianskt och stämningsfullt. Den låt som tydligast sticker ut från resten är utan tvivel ”No Twilight Within The Courts Of The Sun”. Vet inte hur man ska beskriva den egentligen. Kanske som en jazzig och experimentell King Crimsonlåt.

Tyvärr dör skivan av lite mot slutet. Nu tillhör undertecknad inte de som absolut måste ha en massa tunga gitarrer och dubbeltramp i alla lägen men tre låtar på raken med nästan bara pianoklink blir lite för soft.

Läser man runt på nätet om ”Insurgentes” så får den bra betyg och alla hävdar att man får lite av varje på plattan. Javisst, men jag tycker ändå att det inte sticker ut tillräckligt. Så även om nivån är helt OK hade jag nog högre förhoppningar trots allt. Den här mannen kan bättre.

 

www.myspace.com/therealstevenwilson 

http://www.swhq.co.uk

 

Betyg: 6,5/10  

                                                                            

Dennis Jacobsson

 

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna