E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

STRYPER- Murder By Pride (Frontiers Records)

 
1. Eclipse of the son
2. 4 leaf clover
3. Peace of mind
4. Alive
5. The plan
6. Murder by pride
7. I believe
8. Run in you
9. Love is why
10. Mercy over blame
11. Everything
12. My love (I'll always show)
13. My love, my life, my flame (Bonus track)

 

 Stryper är ett av de där banden man känner igen så fort man hör dem. Mycket är förstås tack vare sångaren Michael Sweets speciella röst, ganska ljus men ändå mäktig på något sätt. Som band har de funnits sedan mitten av 80-talet och försvann sedan lite i början av 90-talet för att släppa en comeback-platta 2005. Det här är nu uppföljaren. De säger själva att de försökt att ta till sig vad fansen vill ha: mer gitarrer, mer skrik och mer solon.

Jag måste börja med att säga att jag är väldigt imponerad av produktionen och mixningen. Inget ego har masserats utan alla hörs lika bra. Det låter rent, fräscht, modernt och luftigt och ändå klassisk Stryper.

Annars börjar skivan nästan chockartat med värsta punk-riffet och jag, och säkert flera med mig, kollar en extra gång på displayen där det mycket riktigt står Stryper. Men så fort Michael börjar sjunga låter det hur melodiöst som helst. Han hjälpte ju rockbandet Boston på en turné ganska nyligen. Som tack för hjälpen spelar Tom Scholz gitarr på ett av spåren, ”Peace of mind”. Helt okej låt som börjar med det typiska Bostongitarrljudet även om det är lite nedtonat.  Däremot blir jag lite störd av att jag börjar tänka på Meat Loafs ”Nowhere fast” i refrängen men det kanske försvinner med tiden.

Plattan i övrigt visar sig vara förvånansvärt jämnbra men två låtar höjer sig lite, lite över de andra och den första är en halvlugn låt som heter ”I believe”. Det är en genomtänkt sak där kompositionen är så bra som man kan önska sig av Stryper. Den andra är lite hårdare och heter ”Everything” och har en refräng som sätter sig direkt och har ett spännande arrangemang. Titellåten är inte heller dum. ”Run in you” och ”Love is why” är också bra och det finns flera.

Tragiskt nog gick sångarens fru bort i cancer nyligen och hon hyllas i balladen ”My love, my life, my flame”. Jag gillar speciellt när han sjunger: love you more tomorrow than I love you today, det är kärlek det!

Skivan som helhet är en ordentlig uppryckning från förra alstret. Visst fanns det fina låtar där också som ”Wait for you” och ”Passion” men det var inte alls lika många bra låtar och inte riktigt lika fräscht ljud på den. De låter också mer engagerade här och Michael Sweet sjunger bättre än någonsin!

Avslutningsvis kan man diskutera om det blev så mycket mer gitarrer, skrik och solon. Okej, första låten är en liten smocka för att vara Stryper, men en riktigt bra skiva blev det och om du är en vän av melodiös hårdrock utan så mycket keyboards så är detta definitivt plattan för dig!

www.myspace.com/stryper

www.stryper.com

 

9 / 10

 

Peter Dahlberg

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna