E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

TimeCode Alpha – Freakshow (Spinfox Records)

 

01 Freakshow
02 Driving My Car
03 If My Lips Could Reach Gods Ear
04 Face the Ground
05 Liar - Danced With the Devil
06 You Have To Understand
07 Illusion
08 Do We Care At All
09 Mr. Looser
10 Confess Before God
11 You Rock My World
12 Whats the Point
13 Create
14 Freakshow - Reprise

 

Gruppen som inte egentligen fanns tills plötsligt en dag med mängder av träffar på myspace gjorde verkligheten till en annan. Vi talar om dryga 6-siffriga träffar på en vecka och grundaren Peter Lazar blev då mer än ett hett villebråd bland skivbolagen.

Efter en hektisk tid for nämnda Peter samt basisten Ken Sandin och vokalisten Mads Claussen (Biscaya, Empire) till Sonic Train Studios med Andy LaRoque bakom rodret. Inbjudna gäster som Svetlan Råket (trummor), Mattias Moberg (gitarr) och Johan Randén (gitarr) gjorde ju inte saken sämre. Fler gästmusiker  finns också sedermera på gästlistan.

Resultatet är en rätt så mörk skapelse med en del flörtar åt filmmusikens värld. Inledande tillika titelspåret ”Freakshow” känns som en bra sammanfattning av plattans koncept även om den går åt det mer lättsamma, låten avslutar även albumet om än i en kortare variant.

Infot förtäljer en musikalisk blandning av klassisk Yes anda mot dagens band som Pain Of Salvation vilket också känns som en träffande beskrivning. Vi talar alltså inte direkt om radiovänlig stycken. Grundstommen är ändå det melodiösa som infiltrerats mellan diverse snäva vändningar, taktbyten och instrumentala utsvävningar. Nu är det trots alla sk progressiva inslag ändå i grund och botten en rätt så rockig platta och borde även tillgodose vänner av klassisk rockmusik.

”I'm in Love with My Car” är en välkänd skapelse från Queens trumslagare tillika sångare. Vad har då detta med TimeCode Alpha att göra? Inte så mycket mer än att titeln på spår två är närbesläktat ”Driving My Car” och faktum eller snarare mitt eget tyckande till vokalisten Mads Claussen sång som ofta känns lik en hybrid mellan just Roger Taylor och Yes-vokalisten Jon Anderson.

När vi ändå är inne på jämförelse med andra band så kommer vi osökt in på Evergrey. ”Face, the Ground” går inte bara i Tom Englund vemodiga anda, vissa likheter i sången går heller inte att bortse ifrån.

Favoriter finns det naturligtvis även på denna platta, ”Mr. Loofer” sticker ut och nämnda ”Freakshow” samt ”Driving My Car” fastnar rätt på omgående. En helgjuten produktion som kan kräva sina lyssningar men som vinet smakar allt bättre med tiden:)

 

www.myspace.com/timecodealphasweden

www.timecodealpha.com

 

8/10

 

Conny Myrberg

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna