E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

TWINSPIRITS – The Forbidden City (Lion Music)

 

The forbidden city
Taste the infinity
Number one
Everything
One of us
BTR
Hide this feeling
My future
Reaction
I am free

Göran Nyström (Sång)
Tommy Ermolli (Gitarr)
Alberto Rigoni (Bas)
Daniele Riveani (Keyboards)
Dario Cicconi (Trummor)

 

Här har vi fyra metalliska proggare från Italien plus en ny sångare i spetsen med det ickelatinskt klingande namnet Göran Nyström. Han härstammar från Östersund och kom med i bandet i början av 2008 via auditions.

Twinspirits har endast en platta i ryggen från 2007 så de är relativt nya på scenen kan man säga. Nu kommer album nummer två!

Första låten tillika titellåten är en musikalisk resa på strax över tio minuter och innehåller alla ingredienser som man förväntar sig av ett band som spelar progressiv metal. Det är inte oävet men lite för standardmall A. Låten efter, ”Taste the infinity”, är däremot en lugn sak som imponerar. Jag kan inte låta bli att tänka på hur lik Bruce Dickinson Göran ibland låter när han sjunger, lite mörkare röst bara. Sedan börjar de öka takten igen i ”Number one” som öppnar starkt och har en rolig och oförutsägbar refräng. Om man ska jämföra med något annat band kommer jag bara på System Of A Down, fast mer proggigt då förstås!

Därefter följer en av skivans bästa låtar ”Everything” som är en låt i den lite tyngre skolan. Här är det lätt att tänka sig ett Diobaserat Black Sabbath möter Iron Maiden medan ekon från ELP och Yes tränger sig på. Suveränt!

De fortsätter starkt med ”One of us”, och ”BTR” är en instrumental uppvisning som faktiskt lyckas hålla en röd tråd utan att försvinna in i några dimmiga knirkliga taktexcesser. Ballad nummer två ”Hide this feeling” följer därpå och här har vi en vacker duett med en okänd kvinnlig sångerska. Refrängen är den mest publikfriande på skivan och känns kusligt välbekant utan att jag riktigt kan placera den. ”Reaction” är ytterligare en av höjdarna på plattan. Den är mest metal av alla spår men har förstås en prog-touch, jag diggediggdiggar den skarpt!

Summa summarum blir att vi här har en skiva med en hel del lyssningsvärde. Gillar man Dream Theater, Pain Of Salvation, senare Iron Maiden och liknande orkestrar är detta definitivt något att lägga till skivsamlingen. Är du ute efter något nyskapande får du leta vidare, här finns bara gediget hantverk!

www.myspace.com/twinspiritsband

www.twinspirits.net

 

7 / 10

Peter Dahlberg

 

 

Detta är Twinspirits andra släpp, det första kom 2007 och bar namnet "The music that will heal the world" och visst kan det kännas så ibland :) Hjärnan i detta projekt är "Daniele Liverani" (Genius/Khymera/Cosmics) som skrivit alla texter och musik samt spelar keyboard. Ny sedan förra släppet är svensken Göran Nyström på sång som sätter sin egen prägel på musiken med sin sköna pipa vilken kan vara båda vass och raspig för att sedan gå över till att vara som sammet för själen.

Detta är ett koncept album som jag i nuläget har lite svårt att få grepp om men jag inbillar mig att det handlar om en kille med lite "spöken" i huvudet som försöker påverka honom på diverse olika sätt?

Albumet är helt klart ett intressant släpp och i detta fall så måste jag framhäva det nya lysande svenskförvärvandet Göran Nyström som har en riktig mångfasetterad pipa. Ibland när han fräser på och raspet framträder finns det likheter med bassisten i Nightwish Marco Hietala.

Musiken faller mig helt på läppen och det finns progressiva element även om dom inte direkt tar överhanden, men den finns där ändå och melodiskt och gott är det mest hela tiden. En låt som jag direkt tar till mig är "Oneofus", det ligger nåt hammond/kyrkorgels liknande i bakgrunden och pumpar på mest hela tiden och en underbar gitarr som tuggar på med attityds uppmanande riff och sångaren trycker här på ordentligt på sina ställen. Det känns redan vid första lyssningen som om detta är en låt att fläska på så fort tillfälle ges och vråla med i refrängen. Här finns också en del i skivan som får mig att vilja dra paralleller till ”Therion” och så klart ”Daniele Liveranis” eget Genuis

”The forbidden city” håller hög nivå rätt igenom och kommer att få en hedersplast i samlingen. Melodiskt och progressivt precis där det passar som bäst. ME LIKE!

www.myspace.com/twinspiritsband

www.twinspirits.net

 

Betyg 8/10

Niklas Johansson

 

 

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna