E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Villebråd – Ultrarapid (Transubstans Records)

 

Stygnen
Du Är Svag
Skjuten I Hjärtat
Älskade Maskin
Amerika
Vaknar Aldrig
Dom Har Förstört Dig
Feberdröm
Ljus Från Innanmätet
Neandertal
Ultrarapid
Tusen Sätt Att Förklara
Slutet

 

 Villebråd är ett svenskt band som tidigare släppt mini-cd:n ”Villebråd” 2005. Två år senare kom deras första fullängdare ut på Transubstans; ”Alla Är Här Utom Jag”. Den sistnämnda recenserade jag. Minns ej exakt vad jag skrev då men har för mig att jag var en aning avvaktande i min bedömning.

Nu damp alltså den senaste promon ner i brevlådan och med en viss skepsis åkte den in i spelaren. Som innan uppfattade jag musiken som lite lam och loj. Visste inte riktigt vad jag skulle tycka. Men så plötsligt, efter några vändor, kändes det som om jag plötsligt fattade grejen med Villebråd. Hastigt och lustigt blev detta en intressant platta trots allt. Musikerna kommer ifrån helt olika genrer och musiken är väldigt gränsöverskridande och egensinnig. Ofta ganska skruvad. ( = hälften vunnet, i min värld.) Grundkänslan påminner en del om Paatos surrealistiska lite kalla underlandsvärld.

Produktionen är mycket bra och soundet är hyfsat avskalat men blir aldrig tråkigt. Melodier och takter tar ständigt nya och oväntade vägar. Samma sak gäller texterna som framförs av Påhl Sundström. De är väldigt poetiska men musiken får ensam fram så mycket stämning att de ofta känns övertydliga. Det slår mig att fler instrumentala låtar vore intressant. Och ”Amerika” är faktiskt en sån. Hade hela plattan varit sån hade den fått ett toppbetyg.

Som sagt, en platta jag ändrat uppfattning om. Ska nog damma av min gamla promo. Kanske finns där mer att upptäcka också?

 

www.myspace.com/villebrad 

www.villebrad.com

 

Betyg: 6,5/10

                                             

Dennis Jacobsson

 

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna