E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

BELIEVE-This bread is mine (Metal Mind Productions)

 

1. The Years
2. Tales From Under The Tree
3. Mother
4. And All The Roads
5. Darkness
6. Problems Rise
7. Aa
8. This Bread Is Mine
9. This Is Life
10. Mine
11. Silence

 

Believe är ett band från Polen som nu släpper sin tredje platta, den första med den nye vokalisten Karol Wroblewski som även hanterar flöjt och keyboards. En av bandmedlemmarna spelar dessutom enbart violin. Musiken i sig är mörk och stöpt i moll och skapar en låg stämning. Kan väl närmast beskrivas som avskalad postgrunge med lite folkmusiktoner. Ett soundtrack för kommande deppiga höstkvällar kanske?

De låtar som fastnar mest är bland annat ”Darkness” som med sitt spännande och växlande arrangemang gör att man lyssnar intresserat. Ritchie Blackmore spökar i låten då värsta Deep Purple-riffet plötsligt dyker upp men försvinner snabbt igen. Lite udda i sammanhanget kan tyckas men smälter in förvånansvärt väl!

En annan låt som fäster är ”Mine” som känns lite smärtsammare och melodiösare i allt sitt vemod än de övriga på skivan.

 

Det var de goda nyheterna.

Tyvärr håller övriga stycken på skivan inte samma kvalitet utan upplevs av mig mer som utfyllnad. De är inte usla men intetsägande. Inte ens det vemodiga violinspelet tar tag i en när det bara smälter in i bakgrunden. Hade varit kul om de byggt åtminstone en låt på en fin violinslinga!

Texterna känns även de opersonliga och ofta lite enkla, exempelvis ”please be good, the world is bad” (refräng på andra låten). Jag är den förste att tycka att en medelmåttig låt ibland kan lyftas av en stark text men så är fallet inte här, tyvärr. Kanhända att de inte hanterar det engelska språket så bra. Därför kan jag inte låta bli att undra lite hur det hade låtit på polska. Kanske hade skivan känts mer angelägen då?

Till sist, hade de filat mer på texterna samt skrivit lite fler hållbara melodier hade man kanske kunnat uppskatta denna skiva mer. För de har något som gör att man vill lyssna på dem, men de når inte riktigt ända fram ännu. Kanske med nästa skiva?

 

www.myspace.com/believeartrock 

http://believe.com.pl

 

5 / 10

 

Peter Dahlberg

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna