E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

The Black Crowes - Before the Frost...Until the Freeze (Essential Music/Playground)

 

Before the Frost...


1. Good Morning Captain
2. Been a Long Time (Waiting on Love)
3. Appaloosa
4. A Train Still Makes a Lonely Sound
5. I Ain't Hiding
6. Kept My Soul
7. What Is Home?
8. Houston Don't Dream About Me
9. Make Glad
10. And the Band Played On...
11. The Last Place That Love Lives

...Until the Freeze


1. Aimless Peacock
2. The Shady Grove
3. The Garden Gate
4. Greenhorn
5. Shine Along
6. Roll Old Jeremiah
7. Lady Of Avenue A
8. So Many Times
9. Fork in the River

 

 

De svarta kråkfötterna ligger minsann inte på latsidan. Efter återföreningen 2005 har dom bland annat gett ut ett dubbelsamlingsalbum med outgivet material, två liveplattor, som även finns att beskåda på DVD, och så har det blivit ett studiovax. Nu är studiogiv nummer två efter comebacken här och varför nöja sig med en skiva när man kan släppa en dubbelplatta? Det är nämligen så att när man köper ”Before the Frost” så får man med en kod så man kan ladda ner ”Until the Freeze” på internet och således är detta inget dubbelalbum i dess fysiska form men det är likt förbenat en massa musik dom bjuder på – som vanligt. Men något studioverk i den sanna bemärkelsen är det inte amerikanerna ger oss utan dom har bjudit in de närmaste och mest hängivna fansen till Levon Helm's i Woodstock, New York och spelat in de två plattorna helt live. Ett trevligt och positivt tilltag tycker jag då musiken verkligen får ett helt annat liv på detta sätt. Dom hade dock kunnat skippa publikjublet mellan låtarna då det faktiskt förstör en del av helheten. Publikjublet är dock det enda som ger prov på att det är en liveinspelning och resten av musiken är ruggigt snyggt producerad där samtliga musikanter och sångröster får vara med och leka i ljudbilden lika mycket.

Huvudplattan, som jag ser det, är ”Before the Frost” och överraskar rejält på mig då jag tycker förra skivan, ”Warpaint”, var lite småseg. Bandet har nu tagit ytterligare ett steg ifrån det hårdrocksfack dom placerades i med debuten och närmar sig nu än mer sina rötter som tar upp näring från så väl blues och funk som soul och rock. Dom presenterar ett varierat material av välkänt kråksnitt men tar definitivt ut svängarna lite mer nu. Inledande ”Good Morning Captain” är bluesig Black Crowes-rock som vi vant oss vid att det skall låta med både sydstatsos och en stor refräng medan efterföljande ”Been a Long Time (Waiting on Love)” drar ner lite på tempot och ger mer utrymme för tempoväxlingar. På tredje spåret växlar bandet in på en snygg soulfylld countrystig med vackra ”Appaloosa” som växer för var lyssning och är en av skivans höjdpunkter för undertecknad. Som fjärde spår får vi ”A Train Still Makes a Lonely Sound” där bandet växlar tillbaka in på gamla rockspår i sann The Faces-anda igen innan grabbarna överraskar totalt med ”I Ain't Hiding”! Så här har i alla fall aldrig jag hört bandet tidigare och jag har väldigt svårt att värja mig för denna Rollings Stones-aktiga discofunklåt! Ja det må låta som en omöjlig kombination men jag blir verkligen på glatt humör av denna lilla pärla. I övrigt bjuder inte ”Before the Frost” på några större överraskningar men likt väl kan jag inte låta bli att bli berörd av den jordnära ”What Is Home?”, tillbakalutade ”Houston Don't Dream About Me”, funkiga ”Make Glad” och pigga ”And the Band Played On...”. Men de känslor som just nämnda spår skänker mig är ingenting mot vad den avslutande och countrydoftande balladen ”Last Place Were Love Lives” gör. Med nerv, fantasi och en snygg uppbyggnad ger detta spår gåshud var gång jag lyssnar på den. Här får även Chris Robinson briljera med sin röst och han sjunger verkligen bättre än någonsin. Vilket han gör på skivans samtliga spår också i och för sig.

Som helhet känns ”Before the Frost” lite för svajig med en del överraskningar och en del standardnummer men bjuder på en lekfullhet, spelglädje och närvaro som få band lyckas skapa idag. Jag tror inte skivan kommer att ge oss några odödliga klassiker som bandet skämt bort oss med tidigare men som helhet är den oerhört njutbar och jag skulle mer än gärna velat ha varit med i publiken på inspelningsdagen. Om jag fått chansen att närvara vid detta tillfälle så hade jag förmodligen uppskattat andra skivan, ”Until the Freeze”, mer än vad jag gör med den hemma i min stereo då den musik dom spelar upp förmodligen ter sig bättre live än i stereon. Den nio låtar långa skivan bjuder nämligen på ett Black Crowes som tar in sina amerikanska folkmusikinfluenser mer än tidigare och presenterar ett rätt så segt material tyvärr. Det svänger lite skönt emellanåt och jag har verkligen inget emot folkmusiken men ingen låt känns speciellt intressant eller får mig att vilja hoppa högt av glädje och allt för ofta blir det för segt.

The Black Crowes har helt klart ryckt upp sig efter den sega ”Warpaint” med ”Before the Frost” där dom visar upp sig från sin bästa och mest varierade sida men varför dom skulle ge oss den sega, om än helt okay, ”Until the Freeze” förstår jag inte. Dock känner jag att ett riktigt hängivet fan av bandet inte får missa någon av dessa två skivor då bandet, som vanligt, ger oss mycket musik för pengarna.

www.myspace.com/theblackcrowes

www.blackcrowes.com

 

Before the Frost 7/10

Until the Freeze 5/10

 

Ulf Classon

 

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna