E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Paradise Lost - Faith Divides Us-Death Unites Us (EMI/Century Media)

 

01. As Horizons End
02. I Remain
03. First Light
04. Frailty
05. Faith Divides Us - Death Unites Us
06. The Rise Of Denial
07. Living With Scars
08. Last Regret
09. Universal Dream
10. In Truth

 

Paradise Lost, gruppen vilket oftast betraktas som en av de stilbildande inom gothmetal genren. Nu känns eller är det den mera mollbetonande arten metal med en bastant ljudmatta och ett säreget sound som mest fångar mitt intresse. Inför nya släppet snackades det en del om att gå tillbaks till rötterna och visst känns det att vissa delar går hän ditåt.

Platsen för inspelningen valdes till Fascination Street Studios i Örebro med Jens Bogren (Katatonia, Opeth) bakom producentstolen. Mer svenskt blir det även efter inspelningssessionen då Adrian Erlandsson tar platsen som gruppens ordinarie trummis. På nya albumet levereras nu en något tyngre och ibland rakare metal-orienterad stil än på förgående plattan “In Requiem”. De mera episka inslagen finns dock kvar som i spåret ”Frailty” där vi också får höra Nick Holmes så speciella growlvariant eller ”mörksång” om man så föredrar.

Titelspåret Faith Divides Us - Death Unites Us som också blivit video är även en av mina favoriter på detta album. En lågmäld men ändå händelserik historia med taktbyten, tunga riff och melodiösa refränger. Nästa anhalt får bli “Last Regret” vilket långsamt, mörkt och monotont skapar eller försätter lyssnaren i någon form av trans och möjligen ger doom-ångesten ett ansikte för vissa? Tungriffen får sin beskärda del med ”Universal Dream” vilket pumpas ut likt värsta industriroboten och ännu en sida av PL visas upp.

Sista stoppet i recensionen är ”First Light”, med flertalet episka inslag känns också denna följa i förgående albums fotspår och inte mig emot. Många fans verkar föredra de tidigare alstren men som en sen upptäckare känner jag även för den nyare Paradise Lost eran. ”Faith Divides Us - Death Unites Us” levererar här musik för hela skalan av fans som möjligen är en kompromiss, bra är det i vilket fall som helst.

 

www.myspace.com/paradiselostuk

 http://paradiselost.co.uk

 

7,5/10

Conny Myrberg

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna