E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

ASTRA – FROM WITHIN (Lion Music)
 

01. Over The Hills
02. Promises You Made
03. Memories Remain
04. The Rage Behind
05. Save Another Day
06. Hypocrisy
07. Road To Nowhere
08. Simple Mind
09. The Hitman
10. Never Say Goodbye

 

Detta italienska metalband startade sin karriär 2001som ett instrumentalt projekt. Nu kommer första plattan på nya bolaget Lion Music och musiken är idag långt ifrån enbart instrumentalt. Här finns mängder med sköna vokala insatser där stämmor och körsång levereras i massor. Stilen bottnar i den progressiva metalgenren med vad det verkar tidiga Dream Theater som största inspirationskällan.

Astra visar även upp en annan angenäm fast mer melodisk sida där källan helt klart är den legendariska gruppen Queen. Spåret ”Never Say Goodbye” måste också vara en hyllning till Freddie Mercury då den nästan plagierar. Men vad gör det när den ger en Queen frälst som moa en riktig nostalgitripp, John Lennon får här också hänga med på ett hörn.

Om vi går in på gruppens andra stora inspiration så är ”Road To Nowhere” en riktigt bra framförd låt i DT´s anda. Blandar man dessutom de båda (DT/Queen) i varierad pott så får vi ” Memories Remain” och visst fungerar detta också.

Fler kompositioner vilka tillhör favoriterna är ”Save Another Day” som blandar en skön mer melodisk sångslinga med tempoväxlingar och distinkt gitarrspel. Från dubbeltrampande powermetal till mera progressiva taktbyten och Styx-liknande stämsång levereras ytterligare ett varierat alster i och med spåret ”Simple Mind”.

ASTRA är kanske inte den mest originella gruppen som jag hört men de har ändå funnit en bra ballans med sitt material kontra sina inspirationskällor. Alla spåren håller kanske inte riktigt samma höga nivå men tillräckligt många ändå för att fånga mitt rätt så svårflörtade intresse. En platta som ganska omgående tar tag i en och ger dessutom en hel hög av härliga musikupplevelser i skilda stilar.

 

7,5/10

www.astraprog.com

www.myspace.com/astraprog

 

Conny Myrberg 

 

 

 

  

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna