E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

SBB - Iron Curtain (Metal Mind Productions)
 

1. Iron Curtain
2. Defilada
3. Camelele
4. Aleatoryka
5. Rozmowa z Mistrzem
6. Opowieść
7. Błogosławione dni
8. Nieśmiertelność
9. Sunrise
10. Góry tańczące
11. Dopóki żyje matka jesteś dzieckiem

 

SBB (från Silesian Blues Band) är ett legendariskt polskt progressivt rockband som startade redan 1971. Kanske var det detta band som drog igång den polska vågen inom progressiv rock och som har skapat dagens storheter som t ex Riverside, Believe och Satellite? Bandet har efter splittringen 1980 återuppstått vid flera tillfällen men i nuläget är det endast två av originalmedlemmarna kvar (Józef Skrzek – bas och keyboards – och Apostolis "Lakis" Anthimos – gitarr och trummor). Tredje medlemmen just nu är trummisen Gabor Nemeth. Ledaren för bandet är Józef Skrzek och han skriver det mesta materialet. Bandet har producerat mängder av plattor genom åren och turnerat flitigt internationellt. Exempelvis var de ett av huvudnumren för 2006 års stora Baja Prog Festival i Mexico.

Enligt Józef Skrzek skall den nya plattan ”Iron Curtain” avspegla det faktum att trots murens fall för nästan 20 år sedan så finns järnridån kvar inom många områden, inte minst inom nöjes- och musikbranschen som inte vill föra fram och marknadsföra artister som verkligen brinner för och vill något med musiken. Man kan alltså ana ett visst missnöje med sakernas ordning och jag tänker direkt på Martin Orford som med sin senaste (sista?) platta ”The old road” också uttrycker sin frustration över vad som händer i musikbranschen (även om han också riktar sin ilska mot all illegal nedladdning av musik).

Nåväl, vad erbjuds då på denna nya SBB platta? Jag är debut-lyssnare på SBB (trots att de varit med länge på scenen) men den här CDn ger mersmak. Stor variation och bitvis lysande instrumentala insatser av alla musiker men framförallt av Józef Skrzek på piano och diverse andra keyboards. Man inser att inspiration har hämtats från band som Mahavishnu Orchestra och Weather Report. Alltså, tydliga jazzinfluenser men ändå rock som grund. Tyvärr får jag säga att jag har svårt för sången från Józef som i huvudsak sker på modersmålet polska. Det kan naturligtvis bero på att jag inte fattar ett ord av vad som sjungs men jag tror också att det blir lite av en kulturkrock för en annan som är van vid sång på engelska inom progrockkretsar. Sen tycker jag faktiskt inte om när sångare stönar och skriker för mycket i sången. På flera ställen försöker sig Józef på något som man skulle kunna kalla ”polsk wailing” (t ex i titellåten ”Iron Curtain” som förresten har en tuff inledning med skramlande tungt industriljud och slamrandet av stängda grindar/portar) och det blir bara för mycket för mig. Men i låtarna där han sjunger mer balanserat låter det helt OK. Fast man undrar om inte bandet hade vunnit på att använda engelska om de nu har internationella ambitioner. Titta bara på Riverside och vilken framgångssaga det har blivit.

Låtarna är varierade och genomgående av rätt hög kvalitet. Men jag märker att det i slutändan ändå bara är fyra av låtarna som riktigt sätter sig. Absolut favorit är spår 7 ”Blogoslawione dni” som är en tung rocklåt med gott om atmosfär och ett oerhört driv (påminner om några av Anekdotens låtar i intensitet). Mycket medryckande och en låt man inte tröttnar på i första taget. Fräckt pianokomp och inspirerat trumspel. Det här kan jag tänka mig kan bli en riktig favorit live på scenen. Därefter kommer spår 2 ”Defilada” som har en helt annan karaktär. Mycket mer improviserande och majestätisk. Inleds med ett massivt stöveltramp (nästan exakt som i Grobschnitts långa låt ”RockPommel’s Land”) och sen vidtar en flytande resa med massiva harmoniska orgeltoner och ett inspirerat trumspel. Gitarristen gör också ett bra jobb med Floyd’ska vibbar. På slutet får vi också höra Józef i något som liknar en samisk jojk (det låter avsevärt bättre än wailandet!). Experimental progressiv rock på hög nivå. Övriga två låtar som sätter sig är spår 3 ”Camele” och spår 10 ”Góry tańczące” som båda är två lugna och avspända låtar med mycket känsla. Speciellt den sistnämnda är mycket njutbar med härligt ståbaskomp och ett alldeles fenomalt vackert spel på pianot.

www.sbb.pl/sbb

 

Betyg: 7/10

Karl-Göran Karlsson

 

 

 

 

  

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna