E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

THE DREAMSIDE – Lunar nature (Lion Music)

 

01. Everlasting.
02. Silently Awake.
03. When Stars Fall.
04. Higher Ground.
05. Sticks And Stones.
06. Carry On.
07. Lunar Nature.
08. Hush.
09. In Longing.
10. Sternenkind.
11. Serpents Kiss.
12. Seeds Of Pain.
13. Willing To Learn.
14. Unspoken.
15. Vlindertje.

 

Här har vi lite gothic music åt det halvsynthrockiga hållet. De har hållit på sedan 1994 under holländska sångerskan Kemis ledning. Hennes sångröst och sångstil låter närmast som en hybrid av Björk, Dolores O´Riordan och sig själv förstås. Till sin hjälp har hon två killar som spelar bas och gitarr och hjälper till med lite sånginlägg här och var. Nu är de på väg att släppa sitt sjätte alster sedan debuten, den första på Lion Music.

Här är det stämningen i låtarna som är det viktiga känns det som. Den är dramatisk och lite sorglig, som ett soundtrack till höstens skoningslösa mörker och råkyla men även till den sköra skönhet som den också medför. Musiken drar ibland mer åt det synthigare hållet med rockinslag än tvärtom. Vilket i och för sig inte är helt fel då jag ibland uppskattar låtar av grupper som The Cruxshadows, Apoptygma Berzerk och Clan Of Xymox. Tyvärr är produktionen på Lunar Nature lite tunn, framförallt trumljudet känns aningens tamt. Det vilar en atmosfär av hemmaprogrammering över det hela vilket lamslår helhetsintrycket en smula emellanåt. Gitarrerna är ganska anonyma till och från och känns ofta mer som ett tillägg till ljudbilden än drivande.

Låtarna i sig är inte så pjåkiga och flera sätter sig efter några lyssningar. ”Higher ground” är den mest omedelbara av dem. Den skulle jag önska att Brother Firetribe eller Nightwish spelade in som cover. Då skulle den kunna bli riktigt, riktigt bra!

Titellåten är en vacker och mörk historia som jag också gärna tar del av. Instrumentala ”Hush” gör sitt till för att skapa en dyster men fin stämning. ”Serpents kiss” är också välgjord och dramatisk. Här får de även till en schysst produktion helt plötsligt. ”Unspoken” är även den bra i all sin mystik men lider återigen av lite tunn produktion.

Trots att vissa låtar skulle kunna behöva mer studiotid så gillar jag största delen av denna skiva, men 15 låtar känns lite för mycket. Hade de skalat ner till 10-11 låtar hade helhetsintrycket blivit bättre. Trots det får den ett ganska högt betyg då det trots allt är välgjort och bra framfört med engagemang och inlevelse.

 

www.dreamside.nl

www.myspace.com/dreamside

 

7 / 10

Peter Dahlberg

 

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna