E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Wolfmother - Cosmic Egg (Universal)

 

1. California Queen
2. New Moon Rising
3. White Feather
4. Sundial
5. In the Morning
6. 10,000 Feet
7. Cosmic Egg
8. Far Away
9. Pilgrim
10. In the Castle
11. Phoenix
12. Violence of the Sun


 

 

Det är med blandade känslor jag närmar mig australiensiska Wolfmothers nya album ”Cosmic Egg”. Dels är jag nyfiken på hur det skall låta och dels är jag nyfiken på om de skall klara av att följa upp debutens mästerliga charm. Sen är jag nervös för hur förvandlingen från trio till kvartett har påverkat soundet. Mina farhågor om ett massivare och mer fylligare sound visade sig stämma för ”Cosmic Egg” är debutverket gånger tio minus hitsen. Andrew Stockdales (enda kvarvarande medlemmen från debuten) känsla för melodier och riff är intakt och man känner genast igen sig då influenserna från både Led Zeppelin och Black Sabbath som Blue Cheer svämmar över. Dock börjar bandet nu närma sig lite ”modernare” tongångar och man hittar influenser från både Masters of Reality och Queens of the Stone Age vilket berikar. Sen har vi förstås Stockdales karismatiska stämma som hamnar någonstans mellan Robert Plant och Ozzy Osbourne vilket har kommit att bli en viktig del av bandets unika sound. Men då en extra gitarrist har tillkommit så har soundet per automatik blivit fetare och den råa, lite avskalade och opolerade ljudbilden som präglade debuten är borta. Det var mycket det som gjorde att jag fastande för bandet vars retrorock verkligen förvärvade arvet från sextio- och sjuttiotalet på ett ärligt sätt.

Hur som helst är ”Cosmic Egg” en riktigt stark retrorockplatta trots att den saknar all charm som debuten hade. De riktigt starka hitsen uteblir också även om det förekommer en hel del trevliga skapelser även här som tillexempel ”California Queen”, ”New Moon Rising” och småproggiga ”Sundial”. Dock finns det några spår som känns allt för mycket som mellanmjölk och stör helthetsbilden.
Det Wolfmother jag kom att älska genom debutalbumet och deras smått magiska spelning på Hultsfredsfestivalen finns inte längre. Kvar finns dock ett rockband som älskar sin bluesbaserade sjuttiotalshårdrock och det är inte fy skam det heller.

 

www.myspace.com/wolfmother

www.wolfmother.com

 

6/10

Ulf Classon

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna