E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Jim Davies – Electronic Guitar (Mascot Records/Border)

 

Empire
How We Roll
Fire for Effect
Rubicon
Hot Shot
Sayonara
Last Laugh
Little Pick Me Up
Requiem
Hide The Effects
Trip
Juno
Vital Signs
Rockers Us Ravers

 

 Jim kom i kontakt med Liam Howlett (Prodidgy) 1995 och efter att ha lämnat en demo fick han chansen att följa med på efterföljande turné. På genombrottsplattan ”Fat Of The Land” med samma grupp blev också Davies gitarrspel en del av Prodidgy`s nya sound. 2007 anlände första egna produktionen ”Victory Pill” och här presenteras nu Jim`s första instrumentala plattaElectronic Guitar”.

Med sin förkärlek till den elektroniska musiken och när storheter som Steve Vai, Joe Satriani redan presterat tekniska gitarrplattor av rang ville Jim ge en annan sida av gitarrens utrycksform. Med enbart gitarren som instrument plus bas och trummor gör här Mr Davies en variant av Queen`s tidiga slogan ”No synthesizer are used” med den skillnaden att här låter det verkligen synth om hela produktionen.

Låten ”Requiem” är ett bra exempel på hur otroligt långt från ett ordinärt gitarrljud man kan skapa från instrumentet, hade jag hört spåret utan att veta skulle jag svära på att en synth låg bakom. Nu är det inte bara själva förvandlingen gitarr/synth, här får vi också en mängd olika musikaliska inriktningar, både i korta och långa former.

Gemensamt för de flesta skapelserna på albumet är det genomsyrande drivet, testa att gå er normala promenadslinga med musiken i lurarna och ni skall se att alla tidsmässiga rekord blir slagna ;)

 

Själv är jag inte direkt en frälst synthgubbe, hade dock en period när Ultravox och Midge Ure var på toppen och här får vi diverse varianter av stilar från techno via fusion till mästaren inom genren Mr ”Oxygen” Jean Michelle Jarre så nu har ännu en sida av musikintresset vaknat till liv.

 

www.myspace.com/jimdaviesmusic   

6/10

 

Conny Myrberg

 

Fotnot: Ultravox har återförenats för första gången sedan Live Aid in 1985” och ger sig 2009 ut på en turné med 80-talets line up.

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna