E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Audrey Horne - Audrey Horne (Indie Recordings)

 
1. These vultures
2. Charon
3. Circus
4. Down like suicide
5. Blaze of ashes
6. Sail away
7. Bridges & Anchors
8. Pitch black mourning
9. Firehose
10. Darkdrive
11. Godspeed
Toschie: Lead vocals
Ice Dale: Guitars
Thomas Tofthagen: Guitars
Kjetil Greve: Drums

 

Skivmarknaden verkar just nu svämma över av Norska musiker / band, och det senaste jag kommit i kontakt med i denna skara är Audrey Horne från Bergen. Bandet, som har tagit sitt namn efter en ung, vacker och förförisk kvinnlig rollfigur i tv-serien ”Twin Peaks”,  består av fyra killar som lirat / lirar i andra band som: Sahg, I, och Enslaved mfl.

Såg en kort blänkare i Sweden Rock Magazine om Audrey Horne, och kände genast att detta band var något som var värt att kolla upp. Plattan inhandlades och har sedan dess snurrat konstant i cd-spelaren, för så positiv blev den första hörbara kontakten med bandet.

Bandet som bildades 2002 består av en samling meriterade och skickliga musiker, som har stor erfarenhet inom den tyngre och massivare musiken, vilket man har tagit vara på i skapandet av Audrey Horne. Man tog ett rejält kliv upp på karriärstegen i och med att bandet fick en grammis för debutplattan ”No hay banda” som släpptes 2005, och sedan har det bara fortsatt.

En av de första saker som slog mig när jag hörde ”Audrey Horne” var den superläckra produktionen som Joe Barresi (Queens of the stoneage, Coheed and Cambria, Isis mfl.) stått för. Han har trollat fram en tung och massiv ljudbild, som samtidigt känns klar och organisk och där dessutom instrumentseparationen är mycket tydlig. Helt klart ett ljudideal som faller mig i smaken och är dessutom den musik som spelas så kompetent framförd kan det inte bli annat än kanonbra.

Audrey Hornes musik kan nog främst beskrivas som en ganska modern semiprogressiv form av hårdrock, där gitarrer, hammondorgel och mellotron samsas om det musikaliska utrymmet. Vokalisten Toschie har en grymt skön stämma som han varierar på ett läckert sätt genom intensitet / frasering. På låten ”Firehose” som är härligt lugn och samtidigt tung, har man lagt på en ljudeffekt (chorus ?? / leslie ??) som ytterligare förhöjer / förskönar den vokala insatsen.

Plattan startar ganska lugnt och avspänt genom låten ” These vultures”, där för övrigt samma vokala ljudeffekt används. Denna låt känns som en typisk albumöppnare och detta visar sig vara mer än riktigt när andra spår ”Charon” drar igång. I nämnda låt kommer gitarristerna Ice Dale och Thomas Tofthagen igång ordentligt, och man presterar ett härligt riffande med en glöd och intensitet som är ljuvligt. Helt klart ett av plattans absolut bästa spår, som tillsammans med inledande spår skapar en grund för att resten av plattan skulle kunna bli lite av ett mindre mästerverk. Dessa båda herrar har ett enormt driv och tyngd i gitarspelet, som inte minst bevisas genom efterföljande låten ”Circus”. Denna låt är en av flera på plattan där tankarna osökt går till en viss herr Ozzy Osbourne, och detta beror både på att sångaren Toschie ibland låter ganska lik den gamle hjälten i rösten, men framförallt för att man känner igen vissa låtstrukturer ifrån Ozzys egna plattor.

Fjärde spår ”Down like suicide” inleds med mellotronmattor på ett närmast Beardfish-liknande sätt, och fortsätter på ett lite mer lågmält sätt än föregångarna. Känslan av Beardfish håller i sig låten igenom, även om den så småningom blir betydligt tyngre än de spår som Gävlebandet brukar klämma ur sig. Ett av plattans riktiga höjdarnummer är efterföljande ”Blaze of ashes”, som efter en lite lugnare men ändå tung inledning övergår i ett furiöst riffande som enligt min mening är fullständigt lysande. Har en grymt medryckande refräng som sätter sig direkt första gången man hör den, och sedan sitter banhårt fast. ”Sail away” är en lugn och lite Ozzy-typisk ballad som även den sätter sig i sinnet. Vacker och stämningsfull inledning där Toschie uppvisar en grym sånginsats, byggs på för att i refrängpartierna öka i intensitet och tyngd. Snyggt och varierat gitarrspel ger låten en snygg inramning och det obligatoriska gitarrsolot är mer än godkänt.

De följande spåren trampar på i liknande musikaliska mönster, där man varvar lugna / känslofyllda avsnitt, med tyngre / kraftfullare partier vilket ger en plattan en musikalisk variation och bredd som är mycket välkommen. Sista spåret ”Godspeed”är nog det spår på plattan som är mest annorlunda, och är ett lugnt och avslappnat spår som jag får lite Paul McCartney vibbar av. Vackert och stämningsfullt ger det plattan en skön inramning / avslut. Keyboardsinsatserna på ”Audrey Horne” svarar Herbrand Larsen (Enslaved) för, och det massiva och tunga basspelet är signerat Espen Lien (Barbie Bones, Slut Machine, Trinacria) och ger denna platta ytterligare ett musikaliskt lyft.

Som ni nog har förstått vid detta laget är jag sedan första stund mycket imponerad av Audrey Horne och deras mycket välkomponerade och intrikata musik. Samtliga spår håller enligt min mening en löjligt hög jämnhet och kvalitet och låtarna växer för varje spelning. Musikerna på denna platta håller alla en hög musikalisk nivå, och framför sin musik på ett mycket kompetent sätt. Ska jag ändå framhålla någon  / några över de andra, får jag nog höja gitarristerna Ice Dale och Thomas Tofthagen lite extra då jag verkligen uppskattar deras varierade och drivna gitarrspel.

Helt klart är ”Audrey Horne” en fantastisk platta som bör tilltala både de som är inne på klassisk hårdrock à la Ozzy Osbourne, men även de som uppskattar lite mer teknisk progmetal. Jag utser ”Audrey Horne” till ett av detta årets hittills starkaste album, i hård konkurens med Renaissance of Fools kommande debutplatta.

Backkatalog:
 
No hay banda 2005
Le Fol 2007
Audrey Horne 2010

www.audreyhornemusic.com

www.myspace.com/audreyhornemusic

 

9 / 10

Staffan Vässmar

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna