E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

MAPLERUN - House on fire (Shift Records)

 
1. For you
2. Unstable
3. Imperfection
4. Behind those walls
5. Fade away
6. Ones we hate
7. Straight to the heart
8. Golden cage
9. Tear me up
10. Another day
11. House on fire
12. Under the sun
13. Looking for you
14. Headtrip

 

Jag har haft "House on fire" ett tag och för varje gång jag lyssnar på den upptäcker jag något nytt. Maplerun som hör hemma i Athen i Grekland spelar en helt annan typ av musik än sitt lands mest kända band Rotting Christ, Septic Flest, Wastefall etc. Ur högtalarna strålar modern, väldigt fräsch gitarrdominerad rock med lite stonerinfluenser. Musiken är väldigt personlig mycket tack vare Nick´s egna röst som liksom talar till en på förföriskt sätt. Man vill inte avbryta honom för han har så mycket att säga och i all sin nakenhet blir hans lilla röst stor. Till den finns där en stor dos gitarrer signerade Nick och Orestis som är en gudabenådad gitarrist. Många partier är akustiska för att bli till en smått nedstämd elgitarr som i underbara "Under the sun" där även kompet bestående av fantastiske Chris på trummor och Nick The Moor på bas. Chris använder sig ofta av ett stelt, lite lådaktigt ljud som ger bandet sitt egna, väldigt personliga sound.

I början tyckte jag att "House on fire" lät väldigt kall och rätt stereotyp men ibland är det bra att plattor får växa till sig innan dom recenseras. Så är fallet med den här plattan som i all sin enkelhet innehåller flera godbitar. Den slutar aldrig att växa för mitt i all sin relativa enkelhet är plattan förförisk med sitt sound som still flyter fram i midtempo med en mängd nyanser. Man tror sig veta vad som hända skall i nästa passage och ibland gissar man rätt men än oftare gissar man fel.

Låtarna är 14 till antalet och speltiden på lite mer än en timma. För att vara en debut är den förvånansvärt jämn men visst sticker redan nämnda "Under the sun" ut och några andra mycket bra låtar är inledande "For you", "Behind those walls", "Ones we hate" och magnifika "Headtrip" som avslutar plattan. På den har man lånat in Lefteris Poulios på piano och det hade gärna fått vara mer av den varan för pianot får det hela att lyfta.

Med lite tur kommer Maplerun till Sverige i höst för en spelning på Musikhuset - Bergendahlska Gården i Växjö i slutet av oktober. Då är förhoppningsvis nya plattan klar men fram till dess lär "House on fire" gå varm för det här är plattan med den enkla musiken som blir till den stora. Den är underbar att varva ner till eller slappna av till men den duger lika bra att intensivlyssna till. Jag tycker om det här även om jag gärna hade sett lite fler inslag av piano och möjligen orgel men syntar hoppas jag för evigt blir bannlysta hos Maplerun.

 

www.myspace.com/maplerun

 

7/10

Tore Larson

 

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna