E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Keep of Kalessin - Reptilian (Indie Recordings/Sound Pollution)

 
1. Dragon Iconography
2. The Awakening
3. Judgement
4. The Dragontower
5. Leaving the Mortal Flesh
6. Dark as Moonless Night
7. The Divine Land
8. Reptilian Majesty

 

Jag kan knappt komma ihåg när jag lyssnade på norska Keep of Kalessin senast. Så när jag fick reda på att jag skulle få ge mig i kast med deras nya giv så tog jag mig tid till att kolla upp senaste släppet, ”Kolossus” (2008), för säkerhets skull. Det var väl tur det för det albumet, trots endast en genomlyssning, är ju en riktig smällkaramell och visar upp ett band som gått och utvecklat sig rejält från det jag känner till! Hoppet om att nya ”Reptilian” skulle kunna hålla samma klass ökade nu rejält och utan att jämföra de två nämnda albumen så lyckas dom nog i alla fall tangera sin formtopp.

”Reptilian” bjuder in till en mäktig ljudupplevelse för lyssnaren då det atmosfäriskt storslagna och symfoniska står i centrum. Musiken tenderar allt som oftast att korsa över till det progressiva och bandet rör sig ledig mellan vindsnabb black metal, ettrig thrash och mer trallvänlig metal. Alla övergångar och tvära kast känns dock berättigade då bandet på ett sinnrikt sätt blandar och ger ur ljudlandskapet. Bäst tycker jag ändå att de klarar sig då de ger sig i kast med thrash-riffandet för det bryter av den övriga tonkonsten på ett rätt så markant sätt vilket ger musiken mer dynamik.

Men allt är inte kalas på Trondheimpojkarnas sjunde fullängdare även om ”Reptilian” helt klart är ett kanonalbum. Nej ibland blir ljudet lite väl kompakt och man har lite svårt att veta när den ena låten slutar och den andra tar vid. Sen är låtarna lite i längsta laget emellanåt vilket gör att man verkligen måste vara på tårna för att orka ta in alla intryck. Men att ”Reptilian” är ett oerhört starkt album i den symfoniska black metalens tecken är det inget snack om och lär förgylla min tillvaro en lång tid framöver. Med ytterligare ett gäng lyssningar till så kan kanske till och med skivan hoppar upp ett litet snäpp på betygsskalan.

 

www.myspace.com/keepofkalessin

 

Betyg: 7,5/10

Ulf Classon

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna