E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Third Eye - Recipe for disaster (Escape Music)

 
1.Solitary confinement
2.Recipe for disaster
3.Dark angel
4.Six feet under
5.Eye of envy
6.Psychological breakthrough
7.Darkness into dawn
8.Snake in the grass
9.The sacred and the profane
10.The psychiatrist
Per Johansson: Vocals
Michael Bodin: Guitars
Thomas Kuhlman: Guitars
Martin Damgaard: Drums
Andreas Schumann: Bass
Simon Long Krogh: Keyboards

 

Danska bandet Third Eye bildades 2003 av ett gäng musiker som hade börjat lira ihop när man gick på en musikorienterad utbildning, och man har under åren haft en hel del bekymmer med avhoppade medlemmar i kritiska lägen i karriären. När sångaren Casper Greiff hoppade av bandet stod man precis i begrepp att påbörja arbetet med att spela in första fullängdsplattan. In i bandet kom då Per Johansson som varit sångare i bandet Fate, där för övrigt Mattias IA Eklundh (Freak Kitchen) ingick. Arbetet med plattan ”Recipe for disaster” har tagit närmare två år och man kan nu bara hoppas på att bandet slipper dylika medlemsproblem i framtiden.

Ibland är arbetet som recensent ganska komplicerat. Allt som oftast dyker det upp plattor där man direkt känner: Yes! Det här var grymt!! Tyvärr händer det ibland att man får plattor där man känner precis tvärtom: Oh No!! Vad är det här för nått??

Första gången jag spelade ”Recipe for disaster” blev jag mycket negativt överraskad av vad jag hörde. Menade man verkligen allvar!? Redan i första spåret kände jag en kraftig skepticism mot sångaren Per Johanssons sånginsatser. Det lät som om karl´n bara bräkte och han hade dessutom ett släpigt vibrato som jag bara inte stod ut med. Efter ytterligare ett spår stängde jag av, men försökte senare lyssna ett par gånger till med samma resultat och gav till sist upp. Kände dock efter någon vecka att jag måste ge plattan en ärlig chans och verkligen lyssna lite mindre kritiskt och se hur helheten fungerade.

När jag nu verkligen började lyssna ordentligt till ”Recipe for disaster” insåg jag tämligen omgående att det här handlade om mycket skickliga musiker, som hade skrivit ett gäng mycket intressanta och varierade låtar. Third Eye lirar en musik som bör kunna tilltala både progmetalfreaks, men även de som inte är inne på fullt så tekniskt avancerad musik. Ska man försöka beskriva bandets musik hamnar man ganska klart inom progmetal-facket. Man spelar dock inte någon typisk progmetal typ: Dream Theater, Symphony X, Evergrey, Cloudscape etc, utan man har skapat något som är ganska så annorlunda, och som dessutom känns tämligen unikt och nyskapande. Musiken på ”Recipe for disaster” är mestadels mycket intrikat och avancerad, och där speciellt gitarristerna Michael Bodin och Thomas Kuhlman visar upp ett stort tekniskt kunnande. Man bygger inte musiken i första hand på en massa krångliga och obekväma taktarter, utan man arbetar mer med tempobyten, variation och känsla. Detta ställer naturligtvis höga krav på övriga medverkande musiker också, och de klarar mer än väl av sina uppgifter för att lyfta bandets musik till en hög nivå.

Hade som sagt, oerhört svårt för Per Johanssons sångsätt i början (f´låt Per!!), men har för varje genomlyssning faktiskt kommit på mig själv med att börja uppskatta det han gör mer och mer. Tycker att han ibland låter lite lik Mats Levén, och fraserar på ett liknande sätt. På plattan går de flesta av spåren i mestadels i snabbt / mellantempo, men på ett av de starkaste spåren, den lugna och känslofyllda “Six feet under” använder Per sin röst på ett fantastiskt sätt!! Här följer han verkligen låtens grundstrukturer och skapar med sina vokala insatser en suggestiv och lite skrämmande stämning, och här passar det släpiga vibratot in till 100 %. Per använder sin röst och sitt sångsätt på samma sätt som en gitarrist använder sig av diverse pedaler och effekter, och han är faktiskt en av de viktigaste faktorerna i att skapa Third Eyes ganska unika sound. När det gäller soundet så har inpelning / produktion / mixning skötts av välkände Tommy Hansen i dennes Jailhouse studios, vilket innebär att han som alltid, har rattat fram ett snyggt och kraftfullt ljud.

Låtarna på ”Recipe for disaster” är alla ganska så långa och är alla väldigt varierade när det gäller låtstruktur, tempo, intensitet och inte minst stämning. Låtarna tar ibland lite oväntade vägar och vändningar, vilket gör att musiken känns högst intressant. Man undrar ofta vart låtarna är på väg, och de känns därför väldigt oförutsägbara. Favoriterna har varierat, och så här i skrivande stund är ” Solitary confinement”, “Six feet under”, “Eye of envy, “Darkness into dawn” och avslutande “The psychiatrist” de spår som jag oftast kommer tillbaka till.

Känner så här i efterhand att förstaintrycket blev fruktansvärt fel, och det hade varit synd om jag bara hade avfärdat denna platta på grund av att jag inte gillade det jag hörde första gångerna, utan verkligen gav den många genomlyssningar. ”Recipe for disaster” har vänts till ”Recipe for success”

 

www.myspace.com/thirdeyeband

 

6 / 10

Staffan Vässmar

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna