E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Julien Damotte – Trapped (Egenproducerad)

 

1.Born Dead
2.Opening Chapter
3.The Voice Within Your Soul
4.Eternal Love
5.The Inner Struggle
6.What You`ve Been Through
7.Dying
8.Death
9.Ending Chapter


 

 

Franska gitarristen presenterar här en progressive metalplatta med konceptet ”Trapped” eller den ungefärliga undermeningen, fångad i besvärliga situationer som du inte kan påverka. Med sig har han en hop vänner och gästermusiker som Mattias IA Eklund och på sånglistan deltar bl.a Gus Monsanto från finska Revolution Renaissance. Julian själv både sjunger spelar gitarr/bas samt programmeringen av trummorna. Den sistnämnda har jag dock lite svårt att förstå i denna webbtid när inspelade filer kan skickas från vilken del av världen man än befinner sig. Det är ändå riktigt bra gjort men den riktiga känslan försvinner ändå. Albumet är mastrat av Urgen Lusky (Angra, Venturia,Gotthard mm).

Som sångare har Julien en något mollbetonad karaktär liknande Tom S. Englund (Evergrey) men framföralt Ray Alder (Redemption) vilket tydligast hörs på spåret "What You`ve Been Through". Huvudinstrumentet handhavs med full färdighet så har också Julien fått lärdom av bl.a. nämnda IA Eklund på dennes Freak Guitar Camp.

Skivan börjar annars med ett lugnare piano-intro vilken efterföljs av ett tyngre instrumental stycke som passande kallas ”Opening Chapter”. Här känns inspirationen hämta från Dream Theater`s klassiska skola. Gus Monsanto tar vid bakom mikrofonen och ännu ett tyngre metalalster presenteras med ”The Voice Withim Your Soul” och tankarna går genast till gruppen Kamelot med touch av svenska Cloudscape.

En favorit ”Eternal Love” blandar och ger med en bestående melakonisk känsla och tyngd kontra det finstämda som här tillges med den berömda fingertoppskänslan. Medtempospåret ”Dying” ett stycke som ger prov på Julie`s kunnande som musiker då han handhar allt utan keys och detta på ett varierat och professionellt sätt. Ja ni förestår nu säkert mitt positiva intryck av denna fransos.

Avslutande ”Ending Chapter” och 12 minuters progressive resa tar vid med en kvinnlig huvudsång (Maya) och som ett sant genrestycke får vi allt från tempoväxlingar, finurliga instrumentala soloinslag, hårdare partier vilket blandas med de mera mjukare och nog känns det som om en avslutningslåt på konserten där alla deltagare får ge sitt innan avtackning från åskådaren.

Omdömet betyg 7 ger jag trots programmerade trummor, men nästa gång bör nog Mr. Damotte anlita en talangfull trummis och helhetskänslan ges ytterligare en dimension.

 

www.myspace.com/damotte

http://juliendamotte.com

 

7/10

Conny Myrberg

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna