E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Dave Kulju - Notes in the margin (Egenproducerad)
 
1. Skating on Europa (9:33)
2. Know Again (6:24)
3-7. A Poet's Talespin (29:35)
i. Half-Slept Moments (1:56)
ii. Soft Collisions (8:28)
iii. The Bridge (7:55)
iv. I Write (5:01)
v. In the Shadows (6:15)
8. Get the Hell off my Lawn (4:18)
9. Counted the Stars (1:18)

 

Multi-instrumentalisten Dave Kulju (gitarr och keyboards), som vi känner från den amerikanska prog/fusion-gruppen Electrum, släpper nu sin första solo-platta inspelad i New Hampshire, USA. Electrum har tidigare släppt två plattor, "Frames of mind" (1998) och "Standard deviation" (2002), som båda fått rätt fina vitsord och jämförts med grupper och artister som Rush, King Crimson, Bill Bruford och Brand X.

CDn innehåller 5 låtar där låt nummer 3 ("A poet's talespin") är en 29 minuter lång komposition uppdelad i flera delar. Enligt förhandsmaterialet om plattan är just detta verk till en del baserad på texter av den australiensiska poeten Amanda Joy och här medverkar även den engelska vokalisten Annie Oya.

Plattan är med vissa undantag instrumental och jag får säga att det genomgående är ganska behagliga stämningar som presenteras. Mycket fina gitarr-harmonier finns, t ex i den fina inledningslåten "Skating on Europa" med tydliga Rush-vibbar. Jag gillar också låt nummer 2 ("Know again") skarpt och här känns det i början plötsligt som om influenserna istället kommer från svenska Opeth(!). Precis samma typ av musik som Opeth serverade oss på den fenomenala plattan "Damnation". I slutet av låten är det mera Rush-liknande gitarrsoundet tillbaka plus lite el-fiol. Skönt och avspänt i alla fall. Plattans bästa låt!

Det långa eposet i låt nummer 3 har jag dock märkbart svårt att tända till på, åtminstone den första hälften. Fin sång av Anne Oya och fint pianokomp till men i övrigt känner jag inte något som riktigt griper tag i denna komposition. Fast Mellotron-partit följt av fina gitarrharmonier på slutet drar upp det hela en del.

De två avslutande låtarna har också svårt att riktigt lyfta. Tidvis fina gitarrstämningar men inget som riktigt sätter sig och får en att vilja lyssna om och om igen.

Slutbetyget blir naturligtvis fullt godkänt men jag inbillar mig att plattan inte kommer att bli någon "brottarhit" utan den kommer att passera ungefär som titeln antyder; "Notes in the margin".

www.davekmusic.comBetyg: 7 av 10

Karl-Göran Karlsson

 

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna