E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Asia – Spirit of the night/Live in Cambridge 2009 (Frontiers/Playground Music)

 
01 Only time will tell
02 Time again
03 An extraordinary life
04 My own time
05 Open your eyes
06 Fanfare for the common man
07 Here comes the feeling
08 Never again
09 The heat goes on
10 Sole survivor
11 Don't cry
12 Heat of the moment
13 Midnight sun (Bonus track from Detroit, Michigan, 2007)

 

Med meriter från bland annat ELP, King Crimson och Yes spelade denna legendariska uppsättning musiker in två skivor under tidigt åttiotal – ”Asia” och ”Alpha”. Den här liveinspelningen är från Asias turné på återföreningsalbumet ”Phoenix” (2008).

Låtarnas poppiga grundstruktur omöjliggör egentligen extravaganta versioner i stil med de som exempelvis Rush och Yes har utrymme till live. Men det är alldeles uppenbart att Asia alltjämt är en kraft att räkna med. Carl Palmers trumspel är alltigenom smakfullt och John Wettons basspel tillför mer puls i liveformatet. Steve Howe dekorerar varje låt med sin utsökta melodikänsla medan mästerkeyboardisten Geoff Downes förser hela inspelningen med en färggrann och luftig atmosfär.

Mot bakgrund av hur lyckad ”Phoenix” blev kan jag inte låta bli att sakna en svit som Parallel Worlds/Vortex/Deya. Men det albumets båda bidrag till denna skiva, An extraordinary life och Never again, passar utmärkt in i setet. Beträffande låtordningen tycker jag att den sistnämnda skulle vara lämpligare som öppningsnummer än Only time will tell och att gruppens allra finaste stund, Time again, ligger lite för tidigt i setlistan. Men detta är egentligen bagateller i sammanhanget för i sällskap med stycken som My own time och Open your eyes bildar dessa en otroligt pigg inledning på konserten. Solouppvisningsnumret, Aaron Coplands Fanfare for the common man, bryter av den inledande hitkavalkaden och ger John Wetton en möjlighet att hämta andan innan en nästan lika imponerande andra halvlek tar vid.

Över huvud taget påminns vi om vilken oerhört hög klass Wetton/Downes höll som pomp/AOR-låtskrivare när det begav sig. Så håll till godo, här är en samling av Asias mest övertygande låtar i fina liveversioner.

http://originalasia.com

www.myspace.com/originalasia

 

Betyg: 8/10

Jukka Paananen

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna